Slovenija
61 ogledov

Mišiču uspelo - postal prvi mož Luke

Gašpar Gašpar Mišič Igor Lukšič Gregor Katič
S petimi glasovi proti štirimi za Mišič na vrh Luke Koper. Gašpar Mišič: Želim si, da bi bila predsednica vlade ponosna name.

Gašpar Gašpar Mišič je nov predsednik uprave Luke Koper. Pet nadzornikov je glasovalo za, štirje proti. Odločilni glas pa je dal prav predsednik nadzornikov Dino Klobas

Dejal je, da je zanj glasoval zato, ker je ocenil, da ima največ podpore in da je za Luko najboljše, da čim prej dobi predsednika uprave. Izjavo Kuntariča iz Soda, da bo sprožil aktivnosti za spremembo NS Luke pa je komentiral kot legitimno. Za Žurnal24 je se povedal, da ni Popovićev človek in da ni bil pod nobenim pritiskom.

Nadzorniki Andrej Godec, Vinko Može in Jordan Kocjančič so povedali, da z odločitvijo niso zadovoljni. Nikolaj Abrahamsberg, ki prihaja iz vrst Desusa,  je glasoval proti. K takšni odločitvi ga je pred dnevi pozval predsednik stranke Desus Karl Erjavec. Pred dnevi je sicer Abrahamsberg zatrjeval, da je neodvisen nadzornik.

Delavcem ponujal umik tožbe

Predstavnik delavcev v nadzornem svetu Mladen Jovičič je dejal, da Mišiča niso podprli, ker naj bi jim obljubil umik tožbe zaradi stavke. Prepričan je, da jim bo to uspelo dokazati tudi na sodišču.  Jovičič je dejal še, da so državni politični jastrebi izvajali ogromne politične pritiske na nadzornike, ki so se jim le s težavo uprli.

Mišič si želi, da bi bila premierka ponosna nanj

Novi predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič napoveduje, da se bo dela lotil takoj in bo pokazal, da so bili številni v zmoti o njem ter njegovih namenih in prepričanjih. Razočaran nad politiko se, kot pravi, vrača v gospodarstvo. Ob tem pa si želi, da bi bila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek nanj ponosna.

"Kot vsak, ki bi bil na tak način imenovan, sem tudi jaz hvaležen nadzornikom, tako tistim, ki so glasovali zame, kot tistim, ki so bili nekoliko zadržani. Mogoče je pa prav, da je to tako, v preteklosti so bili včasih nadzorniki in uprava preveč enotnega mnenja in potem niso delali v korist lastnikov, delničarjev," je dejal novi predsednik uprave Luke Koper. Ob tem dodaja, da si predvsem zaradi svoje politične izpostavljenosti ne želi prijateljev v nadzornem svetu, ampak korektne sodelavce in nadzornike, ki bodo poskrbeli, da bo uprava pravilno nadzorovana in usmerjana.

Ob tem dodaja, da bomo iz krize izšli hitreje, če se bomo zavedali naravnih danosti, ki jih imamo, kot sta morje in dobra geografska lega, ter če bomo investirali v razvoj logistike.

Ljubljanski župan in nekdanji predsednik PS Zoran Janković je zadovoljen z odločitvijo nadzornega sveta Luke Koper, ki je za predsednika uprave te družbe danes imenovala nekdanjega poslanca PS in državnega sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča. Janković je zadovoljen predvsem z neodvisnostjo in pogumom nadzornikov.

 

"Po tem, kar so nadzorniki doživeli zadnje čase, je to nekaj neverjetnega, bili so v izjemno težkem položaju," je dejal Janković v izjavi pred ljubljansko mestno hišo. Spomnil je, da so nadzorniki odločali med več kandidati, stali pa so za svojo odločitvijo, in to je po mnenju Jankovića "pravi nadzornik".

 

Janković obžaluje le, da današnja odločitev ni bila usklajena. Sam bi pa "rad videl tiste", ki bodo odpoklicali nadzornike, ker so se odločili po svoje vesti. Takrat se bo namreč izkazalo, da je funkcija nadzornika popolnoma politična in se le izvršuje tisto, kar se odloči vodstvo stranke.

 

Novemu predsedniku uprave je treba sedaj dati priložnost, da pokaže, da je sposoben direktor. Janković Gašparju Mišiču in Luki Koper želi vse dobro, po njegovem pa je novi predsednik uprave Luke Koper deloven in ambiciozen.

Virant: Imenovanje Mišiča nesprejemljivo

Imenovanje Mišiča je po mnenju predsednika DL Gregorja Viranta nesprejemljivo. Kot je navedel, DL zahteva, da vlada takoj stori vse, kar je v njeni pristojnosti, da pride do zamenjave nadzornega sveta Luke Koper in Gašparja Mišiča. Virant je ob tem še spomnil, da DL v nadzornem svetu Luke nima svojega predstavnika.

Predsednik koalicijske SD Igor Lukšič je zgrožen nad imenovanjem. "Tako brez občutka za realnost. Stvari so šle čez rob," je navedel. Po Lukšičevem mnenju bi bilo dobro, da nadzorniki Soda, ki jih je imenovala vlada, premislijo in ustrezno ukrepajo. Če se nič ne bo zgodilo, bo vlada morala zamenjati nadzornike v Sodu, je še navedel Lukšič.

Odzvali so se tudi v SLS. Podpredsednica stranke Olga Franca je na Twitterju zapisala, da je "nepolitični" nadzornik Dino Klobas politično klonil. "Z Gašparjem Gašparjem Mišičem bo žal klonila tudi Luka Koper," je zapisala in dodala, da bo verjetno vstala Primorska.

Po besedah NSi imenovanje dokazuje, da meril in kriterijev, razen političnih referenc, v vladnem kadrovskem programu v glavnem ni.

"Gre za prvovrsten vpliv politike na gospodarsko družbo, kar ne more prinesti želenih gospodarskih rezultatov. Med drugim je Gašpar Gašpar Mišič tudi brez izkušenj, ki so pri vodenju tako pomembnega in velikega podjetja, kot je Luka Koper, nujno potrebne," dodajajo v NSi.

"Biti član Jankovićeve Pozitivne Slovenije je danes žal edina referenca," so še zapisali in se vprašali, ali so v ozadju imenovanja morda kakšne obljube predstavnikom zaposlenih in ali bo komisija za preprečevanje korupcije raziskala tudi ta ozadja.

V stranki SDS imenovanja posebej ne komentirajo. Na socialnem omrežju Twitter pa so zapisali: "Iskrene čestitke predsedniku vlade Zoranu Jankoviću za uspešno uveljavljanje "pozitivne" kadrovske politike vlade v Luki Koper!"

"Imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča je nedopustno"

Predsednica vlade Alenka Bratušek je ob robu neformalnega sestanka vlade, na katerem razpravljajo o proračunu za prihodnje leto, v neuradni izjavi komentirala tudi imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper. Ocenila je, da je nedopustno. Zjutraj se bo tako, kot je dejala, "usedla s svojimi sodelavci in proučila ukrepe".

Poslovanje v prvem polletju

Na današnji seji nadzornega sveta so obravnavali tudi polletne poslovne rezultate. Skupina Luka Koper je v prvem polletju letošnjega leta ustvarila 7,8 milijona evrov čistega dobička, kar je za 25 več kot v istem obdobju lani ter za sedem odstotkov nad načrtom.

Čeprav je bil ladijski pretovor v primerjavi z istim obdobjem lani za dva odstotka nižji, so se poslovni prihodki skupine v primerjalnem obdobju povečali za tri odstotke in dosegli 73,2 milijona evrov. Na boljše rezultate  je ugodno vplival predvsem pretovor zabojnikov z boljšo strukturo dodatnih storitev.

Odhodke so najbolj povečale rezervacije za pokrivanje pričakovanih izgub zaradi tožb in odškodnin v višini 1,1 milijona evrov.

Komentarjev 51
  • URIAH HEEP 06:15 27.avgust 2013.

    2X Gašpar Mišić je bil v Luko koper imenovan samo zaradi 2eh miljonov razlogov.2X Gašpar je odplačal Jankovićev dolg Pišljarju in bil za nagrado imenovan v luko Koper.Pravzaprav si je položaj kar kupil.

  • bfilipe 05:33 27.avgust 2013.

    ..zelo fino izpeljano..za narod en obraz (pa sej ona sploh nima obraza) plagiatorke navznoter druga scena..pa vi ste svetovni glumci..in narod hlapčevskih slovencljev, ki se bo utopil v lastni gnojnici vam naseda..hehehee..pa ima ta pingvin sploh ustrezne reference za to ...prikaži več mesto (izpit nadzornika, št let vodenja korporacije, korporativni management itd..)..nadaljni koraki v luki luki pa so znani.."transparentna" prodaja, če verjameš..in droga pod nadzorom opankarske mafijo..debilu opankarskemu se kar smeji..ajjojj

  • Scott 01:38 27.avgust 2013.

    Sledi (pre)imenovanje luke v luku luku Kopar, v Kolumbiji že nalagajo kokain in heroin (kar na palete) na ladje, jankovići verjetno kmalu finančno izplavajo iz rdečih številk...