Slovenija
9 ogledov

"Mislijo, da pretiravamo"

Fotografija je simbolična. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Umik igrač s polic zaradi različnih nepravilnosti ni tako redek, kot bi morda mislili. Sistem obveščanja v Sloveniji kljub temu ni najboljši, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Na leto proizvajalci odpokličejo nekaj deset izdelkov za otroke, ki ne ustrezajo vsem predpisom. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) enkrat tedensko spremlja RAPEX seznam (seznam hitre izmenjave informacij znotraj EU o spornih proizvodih), prejema pa tudi obvestila Zdravstvenega inšpektorata RS o nevarnih igračah na slovenskem trgu. Vedno pogosteje se zgodi, da o nevarnih igračah ZPS obveščajo proizvajalci oziroma uvozniki, zelo redko pa so to potrošniki.  

Najpogostejši vzroki za umik so mehanske, kemijske in druge neskladnosti z varnostnimi zahtevami.

Odziv potrošnikov je v glavnem pozitiven, pravi Dušica Breskvar z ZPS. Spletna opozorila opazi kar velik delež potrošnikov, ni pa znano, koliko jih tudi ukrepa tako, da vrne izdelke v trgovino in zahteva vrnitev kupnine. "Nekaj jih žal še vedno meni, da pretiravamo s temi opozorili," opozarja Breskvarjeva.

Objave se izgubijo
Sistem obveščanja pri nas ni dovolj dober, saj se objave v dnevnem časopisju izgubijo med navadnimi obvestili, v reklamnih publikacijah trgovin pa jih redko kdo najde. Spletne strani inšpekcij običajen potrošnik redko pregleduje, zato tovrstna obvestila tam vidijo le redki. "Obveščanje potrošniških organizacij dobro teče le z zdravstvenim inšpektoratom, ki sproti obvešča, saj se zavedajo, da je vsaka objava pomembna, medtem ko tržna inšpekcija tega ni pripravljena sporočati," pojasnjuje Breskvarjeva. Slovenski kupci o napakah, ki jih opazijo, zelo redko poročajo, še najraje to počnejo v spletnih klepetalnicah.

Na ZPS staršem svetujejo, naj se zavedajo tveganj ter ves čas nadzirajo otroke v primeru, da imajo opravka z varnostno spornim izdelkom. O takšnem izdelku naj obvestijo nadzorne organe, kar pa, kot pravi, pri nas ni v navadi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.