Slovenija
255 ogledov

Mizerne plače in neizplačane ure - njihovega podpisa ne bo

Slovenija 16.12.2013 medicinsko osebje, medicinska sestra, pacient, bolniska pos Saša Despot
Sindikat delavcev v zdravstveni negi ne bo podpisal dogovora, ki sta ga v ponedeljke dosegli sindikalna in vladna stran. Opozarjajo na neizplačane nadure in mizerne plače.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenijene bo podpisal dogovora, ki sta ga v ponedeljek parafirali vladna in sindikalna stran in podaljšuje varčevalne ukrepe v javnem sektorju za v leto 2015, je potrdila predsednica sindikata Jelka Mlakar. "Medicinske sestre in babice še vedno nimamo priznanih kadrovskih normativov. Smo v hudi kadrovski stiski, vendar tega brez normativov ne moremo dokazovati. Ker nas je premalo, opravljamo številne nadure, teh pa ne dobimo plačanih niti jih ne moremo koristiti," razlaga Mlakarjeva in poudarja, da z nepodpisom pogodbe želijo pokazati na ignoranco do medicinskih sester. 

Analiza sindikata v enajstih od skupno 300 zdravstvenih zavodov je pokazala, da imajo medicinske sestre 200 tisoč neplačanih nadur. "UKC Ljubljana izplača okoli deset odstotkov nadur, ostale se evidentirajo in prenašajo iz meseca v mesec, čeprav bi jih po zakonu morali izplačati v štirih mesecih," razlaga Mlakarjeva.

Mizerne plače in neizplačane nadure

plača medicinske sestre | Avtor: sindikat SDZNS sindikat SDZNS

Kot je mogoče razbrati iz plačilne liste na levi, je srednja medicinska sestra z desetimi leti delovne dobe, ki ji je zavod plačal osem nočnih dežurstev in dve nedelji ter eno soboto, prejela 1006 evrov neto plače.

Srednja medicinska sestra z enajst leti delovne dobe, štirimi nočnimi dežurstvi in enim nedeljskim je, kot je razvidno iz plačilne liste, dobila 861 evrov neto plače, srednja medicinska sestra z 31 leti delovne dobe, ki sicer ni dolžna opravljati nočnih dežurstev, vendar je vseeno opravila tri nočna dežurstva, je, kot je razvidno iz njene plačilne liste, dobila 1090 evrov neto plače. 

plača medicinske sestre | Avtor: sindikat SDZNS sindikat SDZNS

"Na to ne moremo pristati, kot veste, medicinske sestre vegetirajo na socialnem minimumu, ne hodijo na malice, da lahko prihranijo ta denar za otroke in podobno," pravi Vilko Brus iz bolnišnice Šempeter pri Novi Gorici, kjer so medicinske sestre in zdravstveni delavci na včerajšnjem zboru sporazumu med sindikati in vlado izrekli nelegitimnost. Nezaupnico izrekajo tudi svojim sindikalnim predstavnikom.

Nezadovoljni s sindikalnimi predstavniki
plača medicinske sestre | Avtor: sindikat SDZNS sindikat SDZNS

"Sindikati v katerih so včlanjene tudi medicinske sestre in zdravstveniki so spet zatajili saj niso zastopali medicinskih sester. Že prikaz pogajanj je lahko tudi najbolj naivne državljane in državljanke prepričal, da pogajanja vodi šolnik Branimir Štrukelj od katerega se najenergičeje ograjujejmo," so zapisali v sporočilu za javnost po včerajšnjem zboru. Medicinske sestre in zdravstvene delavce zato pozivajo, da izstopijo iz sindikatov, "ki jim namerno povzročajo škodo". Pri tem izpostavljajo predvsem reprezentativna sindikata, torej Sindikat delavcev v zdravstveni negi, ki ga vodi Jelka Mlakar in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki ga vodi Zdenko Vukadinovič.

Raje bi imeli Štruklja...

"Glede naših sindikalnih vodij nimamo velike sreče, veliko bolje bi bilo, če bi se za nas pogajal nekdo tak, kot je Štrukelj," pravi Brus. "Smo edini reprezentativni sindikat, ki zastopa samo medicinske sestre. Doslej smo se dostojno pogajali, ker smo izpogajali manjše zlo od večjega," pa pravi Mlakarjeva, ki dodaja da pri pogajanjih reprezentativnih sindikatov z vlado niso možne solistične akcije. "Dopuščam pomisleke in različne želje, morebiti tudi po ustanovitvi lastnega sindikata," pravi Mlakarjeva. Brus sicer zanika, da bi želeli ustanoviti nov sindikat, Mlakarjeva pa dodaja, da izstopov iz njihovega sindikata niso zaznali.

Komentarjev 13
  • Klemen Šuligoj 17:49 03.december 2014.

    "Smo edini reprezentativni sindikat, ki zastopa samo medicinske sestre. Doslej smo se dostojno pogajali, ker smo izpogajali manjše zlo od večjega," pa pravi Mlakarjeva.To pa je ENA VELIKA LAŽ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tudi sindikat Florence - Pergam zastopa samo medicinske sestre. ...prikaži veče. Upam, da bo tega samoumja na strani SDZNS kmalu konec.

  • Erik Krivec 15:37 03.december 2014.

    Aha, odgovor medicinskega bratca!!!!

  • francl12 15:34 03.december 2014.

    leader88 +++++