Slovenija
14066 ogledov

Mlada ženska zaradi malomarnega zdravljenja na vozičku?

ženska, invalidski voziček Shutterstock
Od UKC Ljubljana zahteva pol milijona odškodnine in mesečno rento.

Sara Mikuž iz Gozda nad Ajdovščino je pred petimi leti padla s konja. Zaradi suma hudih poškodb glave so jo nemudoma prepeljali v ljubljanski UKC, poroča Dnevnik. Poškodba glave naj ne bi bila tako huda, pravijo starši hčerke, ki se je po sedmih mesecih domov vrnila na vozičku. Še danes ne hodi.

Starši so prepričani, da je za njeno invalidnost kriv zaplet s preležaninami oziroma hudo rano na hrbtu, ki je zdravniki na oddelku za intenzivno terapijo niso začeli pravočasno in ustrezno zdraviti. Šele ob premestitvi dekleta na nevrokirurški oddelek in ob osebnemu angažmaju novega zdravnika so namreč odkrili, da so preležanine povzročile zelo hudo vnetje hrbtenjače, poroča Dnevnik.

Pristala na invalidskem vozičku

21-letna Sara in njeni starši menijo, da bi lahko ob pravočasnem in ustreznem zdravljenju preležanin danes normalno hodila, tako pa potrebuje voziček. Od ljubljanskega kliničnega centra zato zahteva polmilijonsko odškodnino in skoraj 4000 evrov mesečne rente.

Sepsa zaradi gnojne rane

Po operaciji glave so opazili rano zaradi preležanin na hrbtu. Starši so predlagali operacijo, vendar ni bilo na voljo zdravnikov, ne anesteziologov. Mladi zdravniki so povedali še, da za čiščenje gnojne rane nimajo na voljo vakuumske terapije, ker je draga. Ko so jo nato vendarle izvedli, se je stanje hitro popravilo, vendar je zaradi vnetja in bakterije prišlo do zapleta z drugimi organi, s pljuči, črevesjem, doživela je sepso. "Hči se je mesec in pol zaradi tega vnetja bojevala za življenje," je po poročanju Dnevnika na sodišču v petek pričal njen oče Niko Mikuž.

Starši do informacij šele štiri mesece kasneje

Oče pojasnjuje tudi, da sta z ženo od zdravnikov dobivala le skope informacije. Z vsemi zapleti, s stanjem in potekom zdravljenja pa ju je štiri mesece po poškodbi obširno seznanil šele zdravnik v službi za pljučne bolezni na pediatrični kliniki, kamor je bila Sara premeščena zaradi pljučnice. Tedaj so zdravniki staršem tudi prvič nakazali, da naj bi se dogajale napake in da je zaplet nastal zaradi preležanine.

Zdravnica: Sestre je niso smele obračati

Za bolnišnico je pričala zdravnica Vesna Novak Jankovič, vodja kliničnega oddelka za anasteziologijo na kirurški kliniki. Pri zdravljenju ni sodelovala, je pa pregledala vso dokumentacijo. Sestre na intenzivni terapiji, ki so pazile razjede, so 16-letnico začele mazati z geli in penami. Ker se je preležanina poslabšala, so klicale kirurga, ki je še naprej predlagal mazanje. Zaradi hude možganske poškodbe je niso smele obračati oziroma spreminjati njenega položaja, je pojasnila Novak Jankovičeva. Zaradi hude rane so jo nato operirali 16. septembra.

V kliničnem centru primera do zaključka postopka ne komentirajo.

*Fotografija je simbolna

Komentarjev 13
  • borut08 02:10 06.december 2017.

    Zdravniki so navadne barabe!Kolikim so se unicili zivljenje pa se ne ve oziroma ne pride v javnost.

  • Ledena 21:04 05.december 2017.

    Zdravniki,kirurgi in raznorazni "specialisti" niso vredni zaupanja.Kolikim so unicili zivljenje,jih naredili invalide in jih prikrajsali za stvari,ki jih ne moremo poceti.Oni so Matilde v belem.In ja,vcadih dobim morilska nagnjenja,ko vidim in obcutim na lastni kozi,kaj pocnejo z ljudmi. Mrsss golazen.Po ...prikaži več moje so v Albaniji boljsi dohtarji kot tu.

  • Skipi 21:03 05.december 2017.

    Hm...potem bi skoraj vsak po hudi možganski poškodbi umrl imel kupe preležanin pa jih začuda nimajo. Ker jih obračajo.....