Slovenija
334 ogledov

Mladi hodijo na žure, jaz bi pomagal na kmetiji

Pavel Kastelic Žurnal24 main
"Sem študent družboslovne smeri in imam željo poletne počitnice preživeti nekje, kjer bi lahko naredil nekaj koristnega v zameno za hrano in prenočišče. Lahko je to velika kmetija, kjer vedno pride prav še en par rok, lahko pa tudi kje drugje, samo da je dobra volja!" Tako je 23-letni Ljubljančan Pavel Kastelic zapisal v mali oglas in ljudi zaprosil, da oglas delijo med tiste, ki bi jim lahko prišel prav. Oglas je dosegel tudi uredništvo Žurnala24, zato smo ga poklicali.

"Imel sem službo prek študentskega servisa, a sem se poškodoval in so namesto mene našli nekoga drugega. Potem sem si rekel, da bi lahko naredil nekaj koristnega," Pavel Kastelic odgovarja na vprašanje, kako mu je na misel padla ideja o pomoči med počitnicami.

Študira psihosocialno pomoč, pomagal pa bi rad tistim, ki imajo težave s financami. "Kot študent tudi sam nisem bogat in razumem, kako je, ko se je treba prebijati iz dneva v dan. Dobil sem vsaj deset ponudb za pomoč na kmetijah in starejšim ljudem iz vse Slovenije od Štajerske do Primorske," pojasnjuje mladi študent.

Pomagal bo v Novi Gorici

Da priskoči na pomoč se je dogovoril z gospo iz Nove Gorice: "Dogovorila sva se, da čez pet dni začnem z delom v njihovem sadovnjaku, pomagal bom pri košnji. Ideja je bila, da bi na posestvu tudi spal, da se torej ne bi vozil vsak dan iz Ljubljane na Primorsko."

Plačila ne pričakuje. Upa pa, da bo s svojim ravnanjem dal idejo tudi kakšnemu od vrstnikov: "Mnogi bi lahko zdaj med počitnicami pomagali, če ne drugemu svojim starim staršem. Zdi se mi, da so se te vrednote med mladimi izgubile. Večino zanima le še zabava."

"Na to gledam kot na izobraževanje. Bil sem že prostovoljec v vrtcu, na Unicefu, pomagal sem na domu - vem, kakšne potrebe imajo ljudje. Mislim, da bi moral biti vsak človek aktiven, seveda v okviru svojih zmožnosti, in ugotoviti na kakšen način lahko pomaga družbi. Vsaka pomoč šteje!," sklene 23-letni Ljubljančan.

 david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • BorutK 20:59 17.julij 2015.

    Po naši zakonodaji ne smeš zastonj delat, nisem si jaz tega izmislil :D

  • korisnik_16602 18:02 17.julij 2015.

    ja no ni edini k bo delu na kmetiji in ne dobiw plačila....eni že celo življenje delajo doma na kmetiji pa ne dobijo plačila.....?

  • Vesna Dolšak 23:48 16.julij 2015.

    BorutK, delo na črno ni, ker zanj ne bo prejel plačila. :)