Slovenija
25 ogledov

Mladi najbolj proti reformi

Žurnal24 main
Pokojninska reforma. Mladi je ne podpirajo, ker želijo delovna mesta starejših.

 

grafika, pokojninska reforma  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Če bi bil referendum o sprejeti pokojninski reformi to nedeljo, bi se ga glede na raziskavo, ki jo je opravila Mediana, udeležila dobra polovica vprašanih, večina pa bi glasovala proti njej.

“Pred začetkom kampanje o nujnem, a neprijetnem ukrepu ne gre za slab rezultat,” pravi pripravljalec zadnje pokojninske reforme Peter Pogačar, direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Meni, da so v primerjavi z letom prej volilci spoznali, da je reforma nujna, vendar jih bo po njegovem mnenju zdaj nujno treba prepričati še o tem, da morajo reformo podpreti, čeprav se ne strinjajo s kakšnim od 430 členov nove zakonodaje. “Cilj bo prepričati ljudi, da ljudje ne glasujejo o stanju v državi in vladi, ampak o tem, ali bo Sloveniji uspelo plačevati pokojnine,” je neposreden Pogačar.

Razdeljena koalicija
Politične povezave
. Volilci DeSUS najbolj (s 60 odstotki) nasprotujejo reformi, prav tako je ne bi podprli volilci SDS (proti jih je 54,4 odstotka). Z 51,5 odstotka jo podpirajo le volilci vladajočih SD.

Mladi proti, upokojeni za
Pokojninski reformi najbolj nasprotujejo mladi na začetku kariere, stari od 24 do 35 let, najbolj pa jo podpirajo starejši od 55 let.

Pogačar ugotavlja, da je nasprotovanje mladih posledica demagogije sindikatov, “češ, če bodo starejši ostali na delovnih mestih, mlajši ne bodo imeli službe”. Dodaja, da to ne drži, saj ta teorija predpostavlja, da bi delodajalci vsakega upokojenega nadomestili z mlajšim. A reforme ne podpirajo niti stari od 35 do 55 let, čeprav so ji morda za odtenek bolj naklonjeni – nasprotujejo ji z okoli 54 odstotki. “Zaradi neodgovorne igre sindikatov lahko sistem propade, njihovi člani pa so življenjsko odvisni od pokojnin iz prvega stebra,” poudarja Pogačar. Starejši naj bi se zato z reformo strinjali zaradi zavedanja, da je brez nje ogroženo izplačevanje pokojnin.

Raziskava Mediane je pokazala še, da se večina (61,2 odstotka) vprašanih najbolj strinja s trditvijo, da pokojninsko reformo potrebujemo, vendar ne takšne, kot jo je sprejel državni zbor. Da nujno potrebujemo takšno reformo, kot je bila sprejeta, pa meni le 16,9 odstotka  volilcev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.