Slovenija
188 ogledov

Mladi pravniki na cesti!

"Ekonomistov je preprosto preveč. Trg jih ne more več pogoltniti. Če pa jih že, Žurnal24 main
Brezposelni izobraženci. V evidenci mladih brezposelnih je največ diplomiranih ekonomistov in pravnikov. Pirnat: Izplača se počakati. Časi se bodo obrnili.

Konec septembra je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih kar 3.619 brezposelnih, starih do 30 let, ki imajo šesto ali celo višjo stopnjo izobrazbe. Prevladujejo diplomirani ekonomisti in pravniki, sledijo pa jim komercialisti, ki so končali visoko šolo, upravni organizatorji, profesorji razrednega pouka in poslovni sekretarji.

“Treba je potrpeti”

“Trg pravnih storitev, zlasti za odvetnike, se je precej skrčil; odvetniške pisarne – kolikor vem – praktično ne zaposlujejo. Zelo težko je tudi odpreti novo odvetniško pisarno,” o vzrokih, zakaj so se pravniki znašli v špici brezposelnih mladih intelektualcev, razmišlja nekdanji dekan ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat.

Dodaja, da je javni sektor popolnoma zaprt, v sodstvu pa morajo zmanjšati število sodnikov, ki je bilo zelo povečano v projektu Lukenda. Gospodarstvo pa po njegovem mnenju že tako ne zaposluje prav veliko pravnikov: “Kadar odvetnike potrebujejo, jih najamejo.” Kljub temu meni, da ni vloga fakultet, da regulirajo trg delovne sile, pač pa morajo ponuditi izobraževanje tistemu, ki ga želi. Odločitev za poklic je, kot poudarja, odločitev za celo življenje, ne za naslednjih pet let. “Če se nekdo odloči za pravniški poklic, bo moral zdajle malo počakati in potrpeti. Časi se bodo obrnili. Pravo je star poklic in pravnike bodo ljudje vedno potrebovali,” je optimističen Pirnat.

Službo čakajo vsaj pol leta
Po podatkih zavoda za zaposlovanje mladi izobraženci s šesto stopnjo izobrazbe na zaposlitev v povprečju čakajo slabih sedem mesecev, s sedmo stopnjo pa nekaj manj kot pol leta. Brezposelni nasploh sicer trenutno službo dobijo povprečno v 21 mesecih.

“Posel ekonomistov je zelo pretočen – zelo hitro se znajdejo na cesti in zelo hitro gredo nazaj v službo,” opozarja ekonomist Rado Pezdir. Maja Makovec Brenčič z ekonomske fakultete v Ljubljani pa je prepričana, da brezposelni ekonomisti niso z njihove fakultete, saj imajo njihovi diplomanti “najvišjo odzivnost, kar se tiče zaposljivosti”. A hkrati spomni, da je po njihovi raziskavi od tistih, ki so diplomirali v letih 2006, 2007 in 2008, službo že dobilo 86 odstotkov. Podatkov, katere fakultete so končali brezposelni, pa na zavodu za zaposlovanje nimajo.

 

Minianketa: Ali bi morali na fakultetah, katerih diplomantje ne dobijo zaposlitve, omejiti vpis?

Klavdij Novak (Foto: žurnal24)

"Če je toliko brezposelnih pravnikov, je očitno, da jih preveč diplomira. Če bi zaostrili pogoje vpisa, bi se kakovost študija dvignila. Zdaj začetniki ne znajo napisati niti tožbe zaradi motenja posesti," meni odvetnik Klavdij Novak.

 

 

 

Sonja Šmuc (Foto: Mediaspeed)

"Ne vem, kako določajo, koliko študentov bodo vpisali, a zagotovo je to povezano s tem, kako so financirani. Če je sistem glavarinski, potem država sama spodbuja fakultete, naj čim več vpisujejo," meni Združenje Manager Sonja Šmuc.

 

 

Sašo Polanec (Foto: Boštjan Tacol)

"Omejitev je eden od načinov. Lahko pa bi študenti bolj spremljali plače in brezposelnost. A zavod ne objavlja pravih statistik. Če bi objavljali plače po fakultetah, bi bilo to bolj informativno," meni ekonomist Sašo Polanec.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.