Slovenija
21 ogledov

Mladi proti študentom

Marko Kastelic (levo) iz Mladega foruma SD podpira reformo študentskega dela, me Žurnal24 main
Podmladki. Nekateri bi ŠOUL kar ukinili. MLD predlaga, naj jih nadzirajo kar študenti.

“Ukinimo ŠOU,” je Slovenska demokratska mladina (SDM), podmladek SDS, naslovila eno od svojih sporočil za javnost, ki se je nanašalo na nesmotrno poslovanje Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOUL). Ko smo za mnenje vprašali druge podmladke, so bili enotni: študentske organizacije univerz so same svoj nadzornik, in to ni dobro. Za ukinitev se razen SDM ne bi odločil noben podmladek, v Mladem forumu SD pa so idejo označili za populistično akcijo.

Podmladki in Šos: Denar!
“Vsem študentskim organizacijam in tudi marsikateremu klubu je skupno, da imajo na voljo preveč sredstev, ki jih nadzorujejo sami,” so povedali v Mladem forumu SD. Zato so predlagali ustanovitev mladinske fundacije. Ta bi denar razdeljevala tako študentskim kot mladinskim organizacijam, vendar bi te morale svoje projekte prijaviti vnaprej. V Študentski organizaciji Slovenije (Šos) pa menijo, da je podmladek to predlagal prav zato, ker si tudi sam želi dostopati do študentskega denarja.

MSi: Naj odstopijo!
Mlada Slovenija (MSi) je ŠOUL označila kot “organizacijo, v kateri se učijo postati tajkuni”. Že prejšnji mesec so zdajšnjega predsednika Jerneja Štromajerja in direktorja Romana Didoviča pozvali k odstopu.

Kritični na spletu
SDM. Na svoji spletni strani občasno podeljujejo “nagrado” novinarski flop tedna.
MSi. V ponedeljek so se zgražali nad poimenovanjem ceste po Leonu Štuklju, saj bo ta povezana s Titovo cesto.
Zares aktivni. Zadnjo novico so objavili 8. aprila, še manj ažurna je Nova generacija SLS (od 23. februarja).
MLD. Njihova stran je že dalj časa v prenovi.

V Mladi liberalni demokraciji (MLD) pa v boju proti nesmotrni porabi denarja želijo več nadzora študentov nad študentsko organizacijo. Podobno meni Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča. Ko smo se z njim pogovarjali o smotrnosti poslovanja in nadzoru organizacij, je med drugim dejal, da “bi tudi od študentov pričakoval, da sami izrazijo strinjanje ali nestrinjanje z delovanjem svoje krovne organizacije”.

Zares aktivni (podmladek Zaresa) menijo, da je realizacija ideje študentskega organiziranja, ki se gradi od leta 1991, slaba.

Škis in MSS
Marko Funkl, predsednik Zveze študentskih klubov Slovenije (Škis), ki je prav tako kot ŠOUL ena od entitet Šosa, meni, da bi se vsaka organizacija morala izkazati predvsem s svojim delom. “Podmladki se vse prevečkrat pojavijo samo pred kakimi volitvami,” je dodal Funkl. V Mladinskem svetu Slovenije (MSS) pa pravijo, da niso prepričani, ali so s poročanjem medijev o ŠOUL dovolj podrobno seznanjeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.