Slovenija
99 ogledov

Mladi se odseljujejo

Po navedbah domačina Mihe Zupančiča (na fotografiji levo) mladi najbolj pogrešaj Žurnal24 main
Ajdovška planota. Nimajo ustrezne infrastrukture, primanjkuje tudi delovnih mest.

Na Ajdovški planoti nimajo vodovoda, internetni signal je slab, slaba pa je tudi cesta Brezova Reber–Prečna, ki domačinom predstavlja najkrajšo pot do Novega mesta. Ker delovnih mest praktično ni, se mladi odseljujejo. Tako je na tamkajšnji podružnični šoli letos skupaj le 13 otrok.

              13
otrok obiskuje prve štiri razrede podružnične šole na Ajdovški planoti.

Glavni trije problemi
Ljudje se oskrbujejo z vodo iz vodnjakov. "Kadar je suša, pripeljejo na planoto povprečno sto kubičnih metrov vode na dan," je povedal Ludvik Longar. Obljub za izgradnjo vodovoda je bilo do zdaj veliko, a ga še vedno nimajo.

Pot do Novega mesta je po cesti Brezova Reber –Prečna za polovico krajša kot prek Dvora, a je makadamska. "Ta cesta bi bila varnejša, ker bi se izognili številnim naseljem, treba pa bi jo bilo urediti," je povedal Vinko Longar.

Mladi pa najbolj pogrešajo internet. "Centrali sta na Dvoru in v Žužemberku, skoraj polovica planote je s tem zelo slabo pokrita," je izpostavil Gregor Longar. Centrali sta namreč predaleč in preobremenjeni.

Projekti potekajo

Planota bo dobila vodovod v sklopu suhokranjskega vodovoda, pri katerem sodeluje pet občin, je pojasnil župan Franc Škufca. Zgrajen naj bi bil do konca leta 2014. Poteka tudi projekt širokopasovnega omrežja, za katerega je šest občin pred kratkim dobilo 14,6 milijona evrov državnega denarja, zgrajen pa naj bi bil v 18 mesecih od podpisa pogodbe s pristojnim ministrstvom. Po županovih navedbah naj bi se stvari premaknile tudi pri cesti. "V predlogu proračuna so sredstva zanjo predvidena. Računamo, da bi do fizične izvedbe projekta prišlo v letu 2012," je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.