Slovenija
110 ogledov

Mladoletnih beguncev v dijaškem domu nočejo

begunci EPA
Med predlogi reševanja begunske problematike v Sloveniji tudi predlog, da bi za nastanitev mladoletnih, ki potujejo brez spremstva odraslih, uporabili prostore kranjskega dijaškega doma. Starši so proti.

"Mladoletniki brez spremstva, torej mladoletni državljani tretjih držav, ki v Slovenijo prihajajo brez spremstva staršev oziroma zakonitih zastopnikov, so izrazito ranljiva skupina. V večini primerov so to otroci, ki so jih starši v želji, da bi rešili njihova življenja, poslali na pot proti Evropi," pojasnjujejo na notranjem ministrstvu.

Ker se je število mladoletnikov brez spremstva v Sloveniji v zadnjem letu zaradi migracijske situacije povečalo, potekajo intenzivne aktivnosti med Ministrstvom za notranje zadeve, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, katerih cilj je vzpostaviti poseben nastanitveni center za mladoletnike brez spremstva s strokovno podporo, prevajalci in drugimi ustreznimi pogoji, v katerem bodo ti obravnavani na primeren način.

Predstavniki ministrstev so preučili več možnosti in se ob tem pogovarjali tudi o možnosti nastanitve mladoletnikov brez spremstva v Dijaškem domu Kranj.

Starši ostalih dijakov so bili proti namestitvi otrok brez staršev v Kranju

Mladoletne begunce, ki potujejo brez staršev oziroma starejše osebe, naj bi pristojni ministrstvi namestili v nezasedeno tretje nadstropje študentskega doma v Kranju. Včeraj so o tem govorili s starši dijakov, ki bivajo v domu, ter s člani sveta Dijaškega in študentskega doma Kranj. "Enotno mnenje prisotnih staršev dijakov je bilo, da so proti nastanitvi mladoletnih prosilcev za azil," pravi Mendi Kokot s kranjske občinske uprave. Prav tako so svoje nestrinjanje izrazili člani sveta krajevne skupnosti Zlato polje, na območju katere je Dijaški in študentski dom Kranj.

Predstavniki ministrstva so staršem pojasnili, da so ti otroci pri nas popolnoma sami, brez svojih staršev, zato je naša dolžnost, da jim pomagamo in za njih še posebej poskrbimo. "To nam navsezadnje nalagajo ne samo nacionalna zakonodaja ter mednarodne konvencije in deklaracije, temveč tudi naša skrb za sočloveka, za tiste šibkejše od nas, kar je temelj sodobne družbe," so izpostavili. Ravno tako so nas k temu že pozvali Varuh RS za človekove pravice in nekatere mednarodne ter nevladne organizacije, kot je npr. UNHCR. Kljub vsem pojasnilom so bili starši dijakov izrazito negativni in izrecno proti, da bi v domu bivali otroci brez staršev, zato se je ravnateljica odločila, da v Dijaškem domu Kranj take namestitve ne bo.

Ministrstvo na koncu odločilo, da je bolj primerna Ljubljana

Stališče Mestne občine Kranj po sestanku z državnim sekretarjem Boštjanom Šeficem je, da je boljša lokacija za namestitev mladoletnih azilantov v azilnem domu v Ljubljani, kjer so prisotne tudi vse strokovne službe, ki se ukvarjajo s to problematiko.

PREBERITE TUDI:

Komentarjev 59
  • Žurnalček 05:18 28.februar 2016.

    Take otroke naštepa musliman za malo malco !

  • Žurnalček 05:14 28.februar 2016.

    Saj ravno zaradi tega sem proti vsem muslimanom , ker vem kako se je končalo z Židi ! Misliš , da bo sedaj kaj drugače ? Na oblast bodo prišle nacionalsocialistične partije -Mađarska jo že ima - in bodo z ...prikaži več njimi pomedle zlepa ali zgrdga ! Kako bodo pa med tem boju vodili ekonomijo države , se pa nobeden ne bo vprašal ! Važen bo samo , da jih ven butnejo !

  • malonaokoli 09:23 26.februar 2016.

    Slovenci nimamo nič proti prihodu otrok, mladine in delovno sposobnih ljudi...a to naj bodo kristjani in bo mir v deželi pod Alpami. Islamsko vero ne sprejmemo, ker je v nasprotju z demokracijo in našimi kulturnimi vrednotami, ki smo jih gradili ...prikaži več stoletja. Tega si ne dovolimo vzet in pika. Islam bo zahteval svoja pravila in zakone preko vernikov, Slovenijo bodo spremenili v verske kantone kot se to dogaja v Bosni. Za nas je to nesprejemljivo.Ker nočemo zaradi tuje vere izgubiti kvaliteto življenja.