Slovenija
1169 ogledov

Mladoletniku eksplodirala petarda, starši vedeli za naročila po spletu

posledice petarde Manuel Hahn
Mladoletnik nedovoljene petarde naročil preko spleta z vednostjo staršev. V postopku je bilo zaseženih še več pirotehničnih izdelkov, med njimi tudi doma izdelana petarda.

Pred dnevi smo poročali o nesreči v Logatcu, ko je mladoletniku v roki eksplodiralo pirotehnično sredstvo in ga hudo poškodovalo. Tokratna nesreča se je včeraj popoldne zgodila na Vrhniki, ko je prav tako mladoletni osebi v stanovanju eksplodirala petarda in ga poškodovala, so zapisali ljubljanski policisti. "Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, daje mladoletnik nedovoljene petarde naročil preko spleta z vednostjo staršev. V postopku je bilo zaseženih še več pirotehničnih izdelkov, med njimi tudi doma izdelana  petarda," so sporočili iz PU Ljubljana. 

Če se ne morete upreti uporabi pirotehničnih izdelkov, jih nikar ne kupujte od preprodajalcev na tržnicah, ulicah ali družabnih omrežjih, opozarjajo policisti, ki dodajajo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna. Po njihovem je nevarna tudi predelava ali lastna izdelava. "Ti izdelki  večinoma niso testirani, vprašljivi pa so tudi materiali iz katerih so narejeni. Poudariti je potrebno, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena," so še sporočili. 

Poškodba oči in obraza

Sicer so policisti PU Ljubljana so v preteklem letu obravnavali 30 kršitev zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih ter zasegli 2736 petard različnih moči. Dve osebi sta se pri uporabi pirotehničnih sredstev poškodovali (poškodba oči in poškodba obraza), v ostalih primerih pa je Policija obravnavala poškodbe poštnih nabiralnikov, košev za smeti, avtomobilov in parkomata. 

Na območju celotne države je policija lani zabeležila 104 kršitve, kar je dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. Obravnavali so sedem poškodb. V petih primerih so se poškodovali mladoletniki, v dveh pa odrasli osebi. Enemu mladoletniku so zaradi poškodb amputirali dlani, enemu odraslemu pa prste. 

Komentarjev 3
  • bobubob 13:39 19.december 2022.

    Bedaku tudi prepoved ne pomaga, kaj šele nasvet ali prošnja. Lahko bi po šolah vzgajali drugače a kaj, ko tudi večina učiteljev dandanes ni nič boljša. Vsaj večina. Letos so pri nas že dosegli rekordno število eksplozij 'topovskih udarov' oz. ...prikaži več. močnejših petard. Živele grete, zelenski....in seveda strokovno razogljičevanje. Pa čim uspešnejša cepljenja lgtbl+-@qrblmavrićnih osebkov v naslednjem letu, da bomo imeli še sodobnejše šolske kikirikule, da se ta civilizacija ne bo predolgo mučila ....

  • Kmodri 12:23 19.december 2022.

    Absolutna prepoved.

  • Avatar Leon
    Leon 10:17 19.december 2022.

    Prepoved prodaje in uporabe pirotehnike urediti zakonsko in bo nesreč vsaj za polovico manj. Žal trgovci lobirajo med poslanci in politiko ,ki je neusmiljena ob dobičku .