Slovenija
2175 ogledov

Mlajši osebi v roki eksplodiralo pirotehnično sredstvo, to je sledilo

Petarda Shutterstock
Pirotehničnih sredstev po zakonu še ni dovoljeno uporabljati. Policija je izdala več nasvetov za varno uporabo.

Sinoči nekaj pred polnočjo so bili policisti obveščeni o poškodbi osebe s pirotehničnim sredstvom na območju Logatca. Po doslej znanih podatkih je mlajši osebi v roki eksplodiralo pirotehnično sredstvo in jo huje poškodovalo.

Oseba je bila odpeljana v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Njeno življenje ni ogroženo. Policisti vse okoliščine dogodka še preiskujejo, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Ljubljanski policisti so lani obravnavali 30 kršitev zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih in zasegli 2.736 petard različnih moči. Obravnavali so 18 poškodovanj tuje stvari in 1 povzročitev splošne nevarnosti, največkrat je šlo za poškodovanje poštnih nabiralnikov, košev za smeti, osebnih avtomobilov in parkomata. Dve osebi sta se pri uporabi pirotehničnih izdelkov poškodovali, pri čemer je šlo enkrat za poškodbo oči in drugič za poškodbo obraza.

Pirotehnična sredstva dovoljeno uporabljati med 26. decembrom in 1. januarjem

V Sloveniji je pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, na določenih mestih dovoljeno prodajati med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. ''Pri tem velja poudariti da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena. Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost,'' so še zapisali v Policiji.

Zakonodaja določa, da pirotehničnih izdelkov kategorije F1, kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice, iskrice, ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, ki so mlajše od 14 let in kategorijo F2 osebam, mlajšim od 16 let. Kategorijo P1 (pirotehnični izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost) in T1 (pirotehnični izdelki za uporabo na odru, ki predstavljajo majhno nevarnost) pa ni dovoljeno prodajati mladoletnim osebam. 

Pirotehnične izdelke F1. in F2. kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let le, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Prepovedana je tudi predelava pirotehničnih sredstev, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Pirotehnika Pirotehnika Slovenija 20-letnik: "Do smrti zaznamovan zaradi petih sekund sreče"

Policija svetuje uporabo zgolj preverjenih izdelkov

Policija je lani zabeležila 104 kršitve zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. Obravnavali so sedem poškodb s pirotehničnimi izdelki. V petih primerih so se poškodovali mladoletnik, dvakrat pa odrasli osebi. Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali, saj je pri njih prišlo do opeklin ter odrgnin. Pri odraslih osebah so policisti v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila amputacija prstov, v drugem primeru je šlo za lažje poškodbe.

Obravnavali so tudi 99 kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari. Na območju Slovenije je bilo lani zaseženih nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike, v največ primerih je šlo za različne petarde.

Zaradi kršitev določil je lahko posamezniku izrečena globa v razponu od 400 do 1.200 evrov ter zaseg izdelkov, četudi niso njegova last.

''Če se ne morete upreti uporabi pirotehničnih sredstev, jih nikar ne kupujte od preprodajalcev na tržnicah, bolšjih sejmih ali drugje na ulicah, prav tako ne kupujte izdelkov, ki jih posamezniki prodajo po družabnih omrežjih. Izkušnje namreč kažejo, da je uporaba teh izdelkov zelo nevarna. Ti izdelki večinoma niso testirani, vprašljivi pa so tudi materiali iz katerih so narejeni,'' še opozarja Policija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:54 13.december 2022.

    V Sloveniji je zakonsko dovoljena uporabe pirotehnike v določenem času ...kar pa nihče ne upošteva in nadzira . Torej zakaj jamranje ?