Slovenija
3255 ogledov

Mlinarjeva postala kandidatka za ministrico, državljanstva še nima

Angelika Mlinar Saša Despot
Kljub pomislekom glede državljanstva, SAB za ministrico predlaga Angeliko Mlinar.

Stranka SAB bo predsedniku vlade Marjanu Šarcu tudi uradno predlagala Angeliko Mlinar za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo, je danes po sestanku izvršnega odbora in sveta SAB sporočila predsednica stranke Alenka Bratušek. 

Kot je znano, ima zamejska Slovenka Angelika Mlinar le avstrijsko državljanstvo. Mlinarjeva je za slovensko državljanstvo že zaprosila, a zaenkrat še ni dobila dovoljenja Avstrije za dvojno državljanstvo, čeprav je zanj zaprosila že pred dvema mesecema, sicer bi lahko ostala še brez avstrijskega državljanstva. 

Ministrstvu za javno upravo in v služba vlade za zakonodajo menijo, da mora imeti minister slovensko državljanstvo, Mlinarjeva pa se ne namerava odpovedati avstrijskemu. "Angelika Mlinar ima trenutno problem z državljanstvom. To je zame problem, imam toliko nacionalne zavesti, čeprav boste rekli, da smo v Evropi vsi enaki, želim, da so ministri vsaj dvojni državljani," je konec novembra dejal Šarec. Če se bo uredil problem državljanstva, potem Šarec ne vidi ovir, se pa po njegovih besedah z njenim imenovanjem mudi. "Treba je to narediti na decembrski seji, sicer bomo prišli v neko časovno zanko, ki ne bo dobra ne za ugled vlade ne za ugled stranke," je dodal.

Če ji ne bodo pustili imeti dvojnega, bo to zadeve zakompliciralo, je Mlinarjeva povedala že pred nekaj tedni. Bratuškova medtem poudarja, da Mlinarjeva izpolnjuje vse pogoje za državljanstvo in da ureja, da ga dobi. 

"Pričakujemo, da bo vloga za slovensko državljanstvo čim prej rešena," je danes dejala Bratuškova. Rok za imenovanje novega ministra ali ministrice za področje kohezije, je sicer 7. januarja, so pa v uradu predsednika vlade predlog SAB - minister prihaja iz njihove kvote, pričakovali danes. Resor kohezijske politike sicer po odstopu Iztoka Puriča, vodi Alenka Bratušek. To je sicer že tretji minister, ki ga bo Bratuškova predlagala na to mesto. Pred Puričem je resor vodil Marko Bandelli, ki pa je moral zaradi neprimerne komunikacije odstopiti.

Mlinarjeva je vlogo za slovensko državljanstvo vložila prejšnji teden, čeprav od Avstrije še ni dobila dovoljenja za to, da bi lahko imela dvojno državljanstvo. Upa, da ji bo Avstrija dovoljenje izdala, oziroma da ji avstrijskega državljanstva ne bo odvzela. To bi bilo, kot ocenjuje, v nasprotju z zakonodajo EU. Kot primer je navedla, da so nazadnje državljanstvo odvzeli bivšemu borcu skrajne skupine Islamska država. Istočasno pa je bila kritična do restriktivne avstrijske zakonodaje na področju dvojnih državljanstev.

Mlinarjeva se opravičuje zaradi zaradi zapleta, glede ministrovanja pa dejala, da to ni le zanjo osebno velika čast, ampak tudi velik korak nasproti narodni skupnosti koroških Slovencev. "V vasi, kjer sem odraščala, je to 'štorija' za celo vas," je dejala.

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 10
  • Janez 10:11 10.december 2019.

    Angelika Mlinar je odlična kandidatka in bo kot ministrica svoje delo opravila pošteno, učinkoviti in uspešno. Narodi zahodno od nas imajo več etike in morale pri svojem delu kot smo je mi sposobni dojeti in izvajati. Zakaj jo krititzirati samo ...prikaži večo zato, ker je v Šarčevi ekipi in ker jo je predlagala Alenka??Ni pomembno kakšne barve je mačka, samo da dobro lovi miši. In prepričan sem, da se pri Mlinarjevi nisem zmotil!!

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 22:50 09.december 2019.

    No Šarec ujebi do kraja,da te lahko še bolj napizdujemo.Itak imaš že ministrico z plagijatom.

  • crniovcar 19:27 09.december 2019.

    GREGAL / .12.2019. Pred leti nam je v Slovenji preko avstrijske banke Unicredit g. France Arhar pripeljal oderuške stanovanjske kredite v chf klavzuli, kateri so zasužnjili 20.000 slovenskih družin. Pred kratkim so nam iz avstrijskih klavnic prodajali oporečno meso. Zdaj ...prikaži večj nam Alenka ponuja avstrijsko državljanko, (o kateri smo mnenje že izrazili na volitvah za EU parlament) za ministra v Slovenski vladi. Slovenci pa v zameno množično hodimo po cenejše kredite v Avstrijo. Ne čudi,