Slovenija
2301 ogledov

Mnogi bodo morali zaradi politike delati štiri zaporedne nedelje

Novice: Janša stopil v bran Golobu - Robert Golob, Janez Janša Vlada RS
Obeta se vroča politična jesen, glasovanja bodo potekala kar štiri zaporedne nedelje.

Državni zbor bo na seji odločal o razpisu treh referendumov in po vetu ponovno potrjeval spremembe družinskega zakonika.

Ali bo glasovanje izvedeno še danes, ni jasno, če bodo poslanci porabili ves predvideni čas za razpravo, bi namreč seja trajala devet ur in 50 minut, kar pomeni, da bi trajala skoraj do polnoči, glasovanje pa bodo izvedli po koncu zadnje točke dnevnega reda.

Poslanci imajo na mizi odlok o razpisu referendumom o zakonu o vladi, s katerim si je želela koalicija po svoje urediti ministrstva, o zakonu o RTV Slovenija, s katerim so želeli presekati razmere na nacionalni televiziji in zakonu o dolgotrajni oskrbi, s katerim so želeli predstaviti začetek veljavnosti zakona, saj naj bi bilo v njem precej nedorečenosti in naj bi ga bilo nemogoče izvajati.

Podpise za referendum je zbrala SDS, glasovanje pa naj bi bilo po osnutkih odlokov, ki jih bo sprejel parlament, predvidoma 27. novembra.

Zasedene štiri zaporedne nedelje

Do decembra bodo imeli člani volilnih odborov tako zelo veliko dela, mnogi bodo zasedeni kar štiri zaporedne nedelje.

V nedeljo so volitve predsednika, ki jim bo sodeč po javnomnenjskih raziskavah sledil še drugi krog 13. novembra, nato bodo 20. novembra lokalne volitve, 27. novembra referendumi in 4. decembra lokalne volitve v občinah, kjer bo za izvolitev župana potreben drugi krog glasovanja.

Za ločeno izvedbo referendumov se je koalicija najbrž odločila, da bi SDS otežila uspeh na referendumih. Da je zakon na referendumu zavrnjen, mora namreč proti glasovati več kot polovica tistih, ki so glasovali, hkrati pa mora biti tistih, ki so bili proti, več kot petina vseh volilnih upravičencev.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo 7. oktobra 1.694.429 volilnih upravičencev, kar pomeni, da bi moralo proti zakonom glasovati slabih 339 tisoč volivcev, da bi referendumi uspeli in bi bili zakoni razveljavljeni.

Za SDS je na zadnjih volitvah glasovalo skoraj 280 tisoč volivcev, za NSi slabih 82 tisoč, še 40 tisoč pa za Povežimo Slovenijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • bobubob 20:24 18.oktober 2022.

    Mnogi delamo zaradi te hlapčevske levodesne politike precej več 'nedelj', kot le štiri. Da imajo politiki potem, ko nas med seboj sprejo, skoraj vsak dan nedeljo. Pa saj jim privoščimo, saj smo si jih kar sami izvolili....

  • rd2dmk2 20:04 18.oktober 2022.

    no ja pa predlagam naslednje. jutri referendum da se pri nas uvede sistem sanmarina. predsednik se določi vsake 3 mesece iz spiska polnolengega državljanstva, župan isto iz spiska prebivalcev občine, pa odpadejo volitve. za zmeraj. glede referndumov paje bil predlog, ...prikaži več kdor ga predlaga ( a ne vili ) pare na sunce, pa dajmo. jest verjamem, da ei bi se šlo za resno zadevo, bi našli denar tudi na 1919 referendum 50. ja petdest, ne pet. pa da vidimo kdo ma jajca.

  • lojs 17:19 18.oktober 2022.

    informacija za v levo uho in skozi desno ven ... pa kaj, sej bodo kmalu praniki, pa počitnice, pa novo leto, uh do takrat pa dobra plača, malo sediš, na pol spiš, pa je

Sorodne novice