Slovenija
0 ogledov

Množice: Dajte prednost delavcem

V Pragi se je zbrala množica delavcev iz vse Evrope in zahtevala, naj delodajalc Žurnal24 main
V Pragi se je na vseevropskih protestih zbralo okoli 50.000 ljudi, ki opozarjajo na težke razmere delavcev v času krize. Med udeleženci so tudi Slovenci, protesti pa potekajo tudi v Berlinu.

V češko prestolnico je dopotovalo tudi 150 protestnikov iz vrst članov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), tam pa je tudi 10 predstavnikov Sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ). Vodja ZSSS Dušan Semolič je poudaril, da se sindikati za proteste odločajo, ker se povečujejo brezposelnost, revščina, negotove oblike dela, kar vodi v manjšo kupno moč in večje javne dolgove.

Sindikati med drugim zahtevajo, da se v Evropi sprejme nov družbeni dogovor, s katerim bi sprejeli razširjen program za okrevanje, s katerim bi zagotovili več in boljša delovna mesta, zaščitili zaposlenost v ključnih industrijah, vlagali v nove trajnostne tehnologije in ohranili za ljudi najpomembnejše javne storitve, kot sta zdravstvo in šolstvo.

Z dogovorom bi zagotovili tudi boljše plače in pokojnine, višja nadomestila za ohranjanje kupne moči in učinkovitejše soupravljalske pravice, kar da bi spodbudilo gospodarstva.

Evropski delavci na cestah
Sočasno s praškim sicer poteka tudi protest v Berlinu, a podatkov o udeležbi zaenkrat ni. Evropska konfederacija sindikatov, ki letos proteste pripravlja pod geslom "Boj s krizo: dajte prednost ljudem", pričakuje, da se bo štirih protestov, od katerih sta v Madridu in Bruslju že potekala, udeležilo od 150.000 do 200.000 ljudi. Četrtkovih protestov v Madridu se je udeležilo 20.000 ljudi, petkovih v Bruslju pa 40.000.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.