Slovenija
32 ogledov

Množično globljenje

“Smiselno je, da povsod, kjer je to dopustno, postavimo dodatno prometno signali Žurnal24 main
Stanovalci Bežigrada za novo ureditev niso vedeli, redarji pa so bili “pridni”.
Umirjen promet
Izjema. Parkiranje na območju umirjenega prometa ni dovoljeno, razen če je tako označeno s prometno signalizacijo.
Pešci. Na umirjenih območjih imajo pešci prednost pred drugimi prometnimi udeleženci, otrokom se je dovoljeno igrati. Voznikom, ki to kršijo, grozi globa v višini 180 evrov.

Posameznim območjem za Bežigradom spreminjajo prometni režim, pri tem pa znake nameščajo sredi pločnikov, stanovalce pa o na novo določenem območju umirjenega prometa obveščajo kar z lisicami na njihovih avtomobilih, nam je povedala ena od žrtev.

“V kareju Bežigrad II sta kot območje umirjenega prometa predvideni Apihova ulica od Parmove do Staničeve ulice ter Lavričeva ulica med Einspielerjevo in Samovo ulico, v kareju Bežigrad III je predvidena Koroška ulica in del Velikovške ulice in tako naprej,” pravijo na gospodarskem oddelku Mestne občine Ljubljana (MOL). “Gre za projektne rešitve, ki se še niso uspešno potrdile na terenu. Vsako takšno ureditev bomo znova proučili.” Stanovalci so po njihovih besedah o tem obveščeni “prek letakov in medijev”, pa tudi četrtna skupnost ima “izvod projekta”. Z enosmernim prometom so uredili večji del Bežigrada, novih območij umirjenega prometa pa ne načrtujejo.

V šestih dneh 29 lisic
A območja umirjenega prometa niso le “predvidena”. Mestno redarstvo je prvi teden od njihove uvedbe (od 20. do 26. avgusta) na Lavričevi ulici izdalo 21 obvestil o prekrških, enako število pa tudi na Apihovi. Od tega le osem obvestil ni bila izdanih zaradi kršitve prepovedi parkiranja v območju umirjenega prometa. Globa za to kršitev sicer znaša 80 evrov. V istem obdobju so redarji na Lavričevi ulici odredili 16 priklenitev vozil z lisicami, na Apihovi pa 13.

Znake so postavljali predvsem glede na vidnost za voznike – da se pešci zaletavajo vanje, očitno ni pomembno. (Foto: Žurnal24 )


Dovolilnice drugo leto
Na MOL napovedujejo, da bodo dovolilnice za stanovalce uvedli povsod, kjer bo parkiranje plačljivo prek parkomatov. Ker se je razpis za nakup parkomatov zavlekel, bo parkiranje do konca leta še brezplačno. “Prihodnje leto bodo stanovalci lahko pridobili celoletno dovolilnico za sto evrov, ki jim bo omogočala časovno neomejeno parkiranje na označenih parkirnih prostorih,” pravijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.