Slovenija
21864 ogledov

Šefom, ki ne bodo plačevali, bodo stopili na prste

Denar
Delodajalcem, ki ne bodo izplačali plač oz plačali socialnih prispevkov, bodo stopili na prste.

Finančna uprava je z letom 2018 poleg inšpektorata za delo pristojna, da v okviru davčnega nadzora uvede postopek o prekršku zoper tiste delodajalce, pri katerih v postopku nadzora ugotovi, da obračunov davčnega odtegljaja, na katerem opravijo tudi obračun prispevkov za socialno varnost (REK) niso predložili iz razloga, ker plač delavcem niso izplačali.

"Davčnim zavezancem (delodajalcem), ki ne izplačujejo plač v skladu z določili zakona o delovnih razmerjih, to je do 18. v mesecu za pretekli mesec in posledično ne predlagajo REK obrazcev na katerih obračunajo prispevke, svetujemo, da to storijo čim prej in se izognejo prekršku," sporočajo s Fursa. "Če delodajalec REK obrazca ne predloži, ker ne izplača plače, bo FURS delodajalca sankcioniral skladno z novo določbo zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju."

Na teren z mobilnimi enotami

V meseca februarju bodo uslužbenci FURS z vključitvijo mobilnih enot izvedli poostren nadzor delodajalcev, ki niso oddali REK obrazca v zvezi z izplačili plač. "Mobilne enote FURS bodo na terenu preverjale ali delodajalci, ki REK obrazcev niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač," razlagajo pri Fursu. "Če bo v postopku nadzora ugotovljeno, da so zaposleni prejeli plače (oziroma druga izplačila, ki
dejansko predstavljajo plačo), prispevki pa niso bili obračunani in plačani, bo FURS zoper te delodajalce uvedel ustrezne postopke v skladu z določbami zakona o davčnem postopku."

eDavki Slovenija Olajšave za vzdrževane družinske člane: Če oddate preko spleta, FURS obljublja dodatne olajšave

Če pa bo Furs v postopkih nadzora ugotovlil, da REK obrazci niso bili predloženi, ker delodajalec plač zaposlenim ni izplačal, bo po novem takšnega delodajalca na podlagi določila 134.a člena ZPIZ-2 sankcioniral in mu izrekel globo.

Globa za storjeni prekršek znaša od 450 do 20.000 evrov, odvisno od velikosti in statusa delodajalca. Z globo od 450 EUR do 2.000 evrov pa se kaznuje tudi odgovorna oseba delodajalca.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Skias 11:07 31.januar 2018.

    Če prav razumem bodo gledali samo če so dobili rek obrazec ali ne in domnevam, da lahko tale obrazec oddaš brez tega, da bi sprovedel nakazilo ali drugače, ker ne bodo preverjali nakazil ampak bodo lovili samo tiste, ki jim ...prikaži več niso posredovali tega obrazca je to enako kot kozlovska sodba. Mogoče se pa motim bomo videli če odda komentar tisti, ki se razume na ta obrazec.

  • mph 10:32 31.januar 2018.

    Vrhunska sramota in posmeh pravni državi, da se ni to zgodilo že davno, vsaj, ko se je začelo odkrivat, koliko barab ne plačuje .... dobro, da so se zbudili vsaj zdaj, mislim pa, da bi bilo več kot korektno, da ...prikaži več se za nazaj ugotvi kazenska odgovornost vseh.

  • berto 07:08 31.januar 2018.

    Potem se boste zbudili z dvema prstoma v kahli in boste mislili da veslate po Blejskem jezeru