Slovenija
26024 ogledov

Olajšave za vzdrževane družinske člane: Če oddate preko spleta, FURS obljublja dodatne olajšave

eDavki DURS
Na finančni upravi se na vse pretege skušajo prepričati državljane v uporabo eDavkov, tokrat za nagrado obljubljajo dodaten čas in predčasno izplačilo.

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane je po podatkih finančne uprave (FURS) pretekla leta prek sistema eDavki oddala manj kot desetina zavezancev in ker to pomeni dodatno delo z vnašanjem papirnatih obrazcev, si želijo finančniki spodbuditi uporabnike k elektronski oddaji vlog.

Da bi spodbudili zavezance k uporabi eDavkov, tako letos obljubljajo dodatne ugodnosti: "Zaradi tega bo letos portal eDavki glede oddaje vlog za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane odprt tudi v času vnašanja teh podatkov v sistem. To pomeni, da bodo lahko zavezanci oddali to vlogo preko eDavkov do 20. 2. 2018 in imeli tako za oddajo 15 dni več časa, kot zavezanci, ki bodo vlogo oddali na papirnatem obrazcu."

Uslužbenci finančne uprave so morali skoraj mesec dni vnašati podatke z več kot 220.000 papirnatih obrazcev v svoj informacijski sistem.

- Finančna uprava Republike Slovenije

Poleg dodatnega časa - rok za tiste, ki med letom niso uveljavljali olajšave, je sicer 5. februar - bo FURS tistim zavezancem, ki bodo oddali podatke o vzdrževanih družinskih članih preko eDavkov, v primeru priznane posebne olajšave in preplačila dohodnine, prejeli vračilo dohodnine na svoj TRR nekaj dni prej, kot ostali zavezanci.

Konkretno to pomeni, da bodo omenjeni zavezanci prejeli nakazana sredstva 4 dni pred iztekom roka vračila dohodnine (ostali zavezanci pa po naključnem vrstnem redu do datuma izteka roka).

Zima otrok Dohodnina Slovenija Olajšava za otroka: Kako jo čim bolje izkoristiti

Uporaba mogoča tudi brez certifikata ...

Poleg dodatnih časovnih nagrad si želi FURS uporabnike eDavke privabiti z uporabo brez certifikata, torej zgolj z uporabniškim imenom in geslom.

Z oddajo prek eDavkov se lahko potegujete tudi za 10.000 evrov nagrade. Če zavezanec želi sodelovati v nagradni igri, se mu za oddan obrazec preko eDavkov dodeli srečka, s katero se poteguje za nagrado.

Po opravljeni registraciji na zaprtem portalu eDavki potrdite pravila nagradne igre. Za srečko eDavki se v posameznem krogu nagradne igre šteje: registracija v sistem eDavki, en istovrsten uspešno vložen elektronski dokument iz seznama dokumentov, objavljenega na portalu eDavki, za katerega ni predpisana obvezna oddaja preko portala eDavki, en vpogled v informativni izračun dohodnine (obrazec Doh-IID), en vpogled v eKartico zavezanca in en vpogled v informativni izračun obresti.

Komentarjev 7
  • meta70 10:50 17.januar 2018.

    Kaj so to pamentne pripombe :( Raje pišete obrazce in jih nosite na pošto kod da vse skuoaj naredite v petih minutah doma udobno za računalnikom ?

  • evelux 19:28 16.januar 2018.

    Sedaj bi še radi vse podatke preko E davkov... vse bi radi imeli k riti prneseno samo da jim nebi trebalo nič delati ... samo sedeli pa kavice pili pa te lene riti nucali vse ostalo pa si bomo kar ...prikaži več sami naredili.... fujjj ..... podjetnike pa bi samo drapali in kasirali ....

  • Preprostež 19:01 16.januar 2018.

    Davčni dolžnik, domnevam?