Slovenija
15175 ogledov

Kaj bo z vašim denarjem, lahko odločite do konca meseca

Denar
Do 31. decembra se lahko odločite, kaj se bo zgodilo z vašim denarjem.

Do konca decembra lahko davčni zavezanci izkoristijo možnost, da donirajo 0,5 odstotka dohodnine splošno koristni organizaciji po svoji izbiri. "Za namenitev dela dohodnine za donacije za leto 2016 se je odločilo 441.562 (29 %) zavezancev, za katere je bil pripravljen informativni izračun dohodnine," pravijo na Finančni upravi RS. Zavezanci so del dohodnine za donacije namenili 5.054 različnim upravičencem v skupnem znesku 4.603.843,18 evra. V tabeli na dnu so preliminarni podatki o desetih upravičencih, ki prejmejo največ donacij za leto 2016. Lani je donacijo prejelo 4.814 različnih upravičencev, med katere se je razdelilo 3.999.802,51 evra. 

Pokojnina Slovenija Več kot dve tretjini zavezancev je denar prepustilo državi

Normiranci, ne trudite se

Še vedno pa so iz skupine zavezancev, ki lahko namenijo del dohodnine za donacije izvzeti normiranci. Razlog za to tiči v dejstvu, da se normirancem dohodnina odmeri po stopnji 20 odstotkov in se šteje za dokončni davek. Natančne ocene, koliko denarja bi upravičenci do donacij lahko prejeli, če bi normiranci lahko namenili del sredstev, Furs ne more podati, saj ni mogoče oceniti, ali bi normiranci dejansko namenili svoj del dohodnine za donacije. 

Denar iz denarnice Doniranje dohodnine Slovenija Normiranci ne morejo donirati dela dohodnine

Svojo odločitev, komu boste namenili del dohodnine, lahko spremenite. Podatkov glede tega, koliko ljudi spremeni prejemnika, finančna uprava ne beleži. Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije je na voljo na spletni strani finančne uprave, možno pa jo je oddati tudi prek eDavkov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.