Slovenija
249 ogledov

Pozor, če ne javite napake, ste lahko tudi ob 400 evrov

dohodnina 2017 Žurnal24 main
Davčni zavezanci, ki so informativne izračune dohodnine prejeli v drugem svežnju, imajo še do petka čas za vložitev ugovora. V kolikor napačnmih ali pomanjkljivih podatkov ne javijo pristojnim, so v prekršku, za katerega je zagrožena kazen.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom v informativnem izračunu ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Ugovor lahko podajo tudi zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Kot so navedli na Fursu, bo davčni organ na podlagi ugovora zavezancu izdal dohodninsko odločbo. Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, saj bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

Furs je v drugem svežnju poslal izračune 566.269 zavezancem, od tega jih je 123.542 (21,8 odstotka) z doplačili, 338.469 (59,8 odstotka) z vračili, 104.258 (18,4 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine.

Zavezanci, ki so izračune prejeli v drugem svežnju, morajo sicer premalo plačano dohodnino plačati do 31. julija, medtem ko bodo vračila zavezancem nakazana na tekoče račune 28. julija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Džoser
    Džoser 16:04 28.junij 2017.

    Dragi Slovenci.Kaj mislite.Ali naši državni birokrati znajo še kaj drugega kot nam groziti z kaznimi in nas s svojim neznanjem kaznujejo za njihove napake storjene namerno ali pa tudi ne namerno.Kako dolgo bo še vladala njihova strahovlada, oziroma bolje rečeno ...prikaži več kako dolgo jo mislite še prenašati?

  • TistoPravo 15:08 28.junij 2017.

    Narod z napako pa ja ne dela napak, ki so že del sistema! Kaj se zdej tukej nekej grejo, štempelj imamo že kar nekaj časa, pa se še zmer najde kdo ki ni čist zihr!

  • stanko75 12:52 28.junij 2017.

    kako naj ena 75 letna kmetica z nedokončano srednjo šolo ve kaj je narobe v izračunu dohodnine. In njo bi kaznovali ker so ti dobro plačani "strokovnaki" nesposobni in ne poznajo področja na katerem delajo. Edina primerna kazen bi bila ...prikaži več da tistemu ki je izdal odločbo trgajo od plače. Potem napak ne bi bilo.