Slovenija
12200 ogledov

Obdavčitev normirancev po novem

denar računalnik kalkulator
1/2
Shutterstock
Ministrstvo za finance je po javni razpravi preoblikovalo predloge davčnih sprememb.

Po novem se bo dohodnina plačevala po dohodninski lestvici, normiranec bo lahko uveljavljal splošno olajšavo in olajšavo za družinske člane, priznani normirani stroški pa bodo 70 odstotkov (prvotni predlog je bil 60 odstotkov).

Doslej so imeli samostojni podjetniki, ki so uveljavljali normirane odhodke, priznanih 80 odstotkov normiranih odhodkov, od 20 odstotkov "dobička" pa so plačevali 20 odstotkov dohodnine. Ni pa mogel normiranec uveljavljati nobenih olajšav (splošne ali za vzdrževane družinske člane).

Nova obdavčitev bo predvidoma stopila v veljavo prihodnje leto in bo že brez upoštevanja olajšav za vzdrževane družinske člane po naših izračunih ugodnejša za vse, ki imajo letno manj kot 45 tisoč evrov dohodkov. Kjer je razlika minus, to po meni, da bodo po novem normiranci s takšnimi prihodki plačevali toliko manj dohodnine. 


Normiranec, ki bo imel 45 tisoč evrov prihodkov (to je 3750 evrov na mesec), bo po naših izračunih plačal 70 evrov več dohodnine. 

Zaradi izračuna olajšave bo še precej boljše!

Izračuni, ki so jih pozno popoldne poslali z ministrstva za finance so še ugodnejši, saj za izračun splošne olajšave upoštevajo dobiček plus plačane prispevke in ne skupnih bruto dohodkov, kot to velja za plače. Samostojni podjetnik, ki ima 20 tisoč evrov prihodkov, bo imel tako kar 6520 evrov splošne olajšave, kar pomeni, da ne bo plačal nič dohodnine, medtem ko jo po veljavni ureditvi plača 800 evrov. 

 | Avtor: MF MF

Kdor bo uveljavljal otroke, bo plačal še precej manj dohodnine, je pa pri tem treba upoštevati, da jo lahko uveljavlja le en starš, če jo bo normiranec, je drugi starš ne bo mogel, zato bo smiselno izračunati, kaj se bolj splača.

Na slabšem pa bodo normirani popoldanski sp-ji. Doslej so plačevali štiri odstotke dohodnine od prihodkov (20 odstotkov od 20 odstotkov normiranega dobička), po novem pa se bodo njihovi popoldanski prihodki prišteli plači in se obdavčili po dohodninski lestvici. Če so doslej za pet tisoč evrov prihodkov plačali 200 evrov dohodnine, je bodo po novem v najnižjem dohodninskem razredu 240, v srednjem (27-odstotna obdavčitev) pa 405 evrov, če pa s plačo in popoldanskimi prihodki padejo v 41-odstotno obdavčitev, bodo od 5000 evrov prihodkov plačali 615 evrov dohodnine. 

Po podatkih za leto 2016 je bilo popoldancev 13.523, samozaposlenih normirancev pa 20.692. 

Pozor, sledijo lahko višji prispevki, meja 35 tisoč evrov

Leto kasneje bo sicer sledil učinek na prispevke. Ker bo zaradi nižjih normiranih stroškov dobiček višji, se bo to poznalo pri prispevkih za leto 2019. Po naših izračunih bodo morali višje prispevke plačevati vsi, ki bodo imeli v letu 2018 več kot 35 tisoč evrov prispevkov. Kdor bo imel v letu 2018 40 tisoč evrov prihodkov, bo prispevke plačeval od davčne osnove 1016 evrov, kar pomeni, da bo v letu 2019 plačal slabih 400 evrov več prispevkov kot tisti, ki jih zdaj plačujejo od minimalne davčne 

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Normiranci Slovenija Kako se izračuna, koliko prispevkov mora plačevati normiranec

Zaradi višje dohodnine za popoldanske normirance bo proračun, če bo predlog sprejet, za 3,6 milijona evrov v plusu, medtem ko bosta zaradi višjih prispevkov, sledijo, socialne blagajne za 1,9 milijona evrov na boljšem.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • evelux 17:13 08.september 2017.

    Prekleta golazen oderuška človek se ne bo mogel več preživeti z temi skromnimi s.p.-ji zaradi tega že marsikdo mora zapret. 25 let imel s.p. od države nikoli nobenega haska država pa samo grabi grabi . hvala bogu se rešil obrti ...prikaži več sedaj pa me naj podprejo ampak ker od mene ne dobivajo nič več me ne potrebujejo pa tudi če crkneš se jim enostavno fučka bravo slovenija tako se dela .....