Slovenija
374 ogledov

Od pomoči za socialno ogrožene morajo plačevati dohodnino

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Starši otrok, ki so na kateri koli stopnji vključeni v slovenski šolski sistem, dobro poznajo delovanje šolskih skladov. Z denarjem iz skladov šole pomagajo tistim otrokom ali dijakom, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin. Zatakne se pri dohodnini, ki jo morajo plačati starši oziroma skrbniki teh socialno ogroženih otrok.

Ministrstvo za izboraževanje, znanost in šport slovenske šole opozarja, da se izplačila otrokom iz šolskega sklada štejejo za darila in da so obdavčena z dohodnino. Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije je na FURS naslovila dotično vprašanje. Begala je ugotovitev, da šolski skladi, kot so opredeljeni v Zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), niso namenjeni za pomoč socialno ogroženim otrokom in zato izplačila iz teh skladov ne morejo biti oproščena dohodnine.

FURS je opozoril, da se izplačila iz šolskega sklada štejejo za darila, ki so kot drugi dohodki obdavčena z dohodnino; izračunajo in plačajo se po 25-odstotni stopnji od davčne osnove, pri čemer ni pomembno, ali so darila prejeta v denarju ali kot storitev. Darila, katerih posamična vrednost ne presega 42 evrov, in darila, prejeta od istega darovalca, če njihova skupna vrednost v davčnem letu ne presega 84 evrov, se ne vključijo v davčno osnovo oziroma niso obdavčena.

"Več izplačane pomoči ni ravno zaradi dohodnine"

Opozorilo ministrstva glede obveznega plačevanja dohodnine od pomoči iz šolskega sklada je prejela tudi Gimnazija Novo mesto, katere sklad - podobno kot skladi ostalih slovenskih šol - podpira dejavnosti, ki spodbujajo dijake k razvoju njihovih potencialnih sposobnosti, talentov in nagnjenj ter s tem pozitiven razvoj njihove osebnosti. Iz sklada se financira tudi pomoč dijakom iz socialno šibkih družin in solidarnostna pomoč dijakom. "V lanskem letu so bila iz naslova kritja stroškov socialno šibkim dijakom iz sklada izvedena plačila stroškov različnih dejavnosti in pomoč ob smrti starša," pojasnjuje članica sveta staršev pri novomeški gimnaziji Simona Zupančič.

Lani so načrtovali 24 tisoč evrov prejemkov; del so ga uspeli zbrati s pomočjo donatorjev in podjetij, del s pomočjo staršev. Iz šolskega sklada financirajo tudi izvedbo projekta nadstandarda Naravni govorci pri pouku tujega jezika.

"Šolski sklad pri svojem delu upošteva sprejeta pravila, s skladom upravlja sedemčlanski upravni odbor. Neposrednih izplačil dijakom iz sklada ni ravno iz razloga plačila 25-odstotne dohodnine od prejete vrednosti," poudari Zupančičeva. Svet staršev si želi, da bi denar šolskega sklada lahko namenili izboljšanju statusa socialno ogroženih v smislu financiranja plačljivih obveznosti, ki si jih dijaki iz takšnih okolij enostavno ne morejo privoščiti. "Tudi v svojem bližnjem krogu sem zaznala, da se nekateri soočajo z zelo hudo stisko, a jim dostojanstvo ne dopušča, da bi za denarno pomoč zaprosili. Skladu sem okoliščine javila sama," dodaja mama, članica sveta staršev novomeške gimnazije. Da takšnih izplačil oziroma izplačane pomoči ni več, je razlog v zgoraj pojasnjeni zakonodaji.

slovenija 01.09.10, Zoran Jankovic, OS Vic, sola, otroci, dijaki, prvosolcki, pr | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Potrebno bi bilo le kratko dopolnilo

V želji, da bi lahko pomagal še več dijakom, je svet staršev novomeške gimnazije ministrstvu poslal predlog za začetek postopkov priprave novele ZOFVI za ureditev pravne podlage za izplačila iz šolskih skladov socialno ogroženim dijakom v smislu oprostitve plačila dohodnine za prejeto darilo.

Izpostavljajo, da je delovanje sklada transparentno, nadzorovano in učinkovito, da zbrani denar porabijo namensko. Tudi starši novomeških gimnazijcev opažajo, da narašča število tistih, ki ne morejo poravnati finančnih obveznosti za dejavnosti, ki jih izvaja šola.

"Ministrstvu smo poudarili, da si želimo, da bi imeli vsi dijaki enake možnosti pri udeležbi in sodelovanju pri različnih dejavnostih ne glede na njihov socialni status in finančne razmere. Predlagali smo pripravo predloga sprememb ZOFVI, s katerimi bi bila izplačila iz šolskih skladov izvzeta kot darila in s tem tudi oproščena plačila dohodnine," pojasni članica sveta Simona Zupančič.

Na ministrstvo smo se z novinarskim vprašanjem obrnili tudi iz naše redkacije; dobili smo kratek odgovor, da bodo spremembe "pripravili v okviru ene prihodnjih sprememb". Do takrat pa bodo otroci, ki potrebujejo pomoč - zaradi nekaj členov zakonov, ki bi se jih s primerno voljo moralo spremeniti v kratkem času - ostali brez nje. Če izhajajo iz socialno ogroženih sredin, je staršem težko plačevati vsak nepredviden strošek, kar dohodnina za pomoč gotovo je.

Po naših informacijah so se nekatere slovenske šole oziroma šolski skladi znašli tako, da so ustanovili dobrodelno društvo, preko katere pa taista družina lahko dobi taisti znesek, od katerega v tem primeru ni potrebno plačati dohodnine.

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Ludvik Miholic 19:27 03.oktober 2016.

    pisi na clanke resnico in odpri oci kaki ste slovenci nicvrednezi pogledaj kaj se je v sloveniji zgradilo v 25 letih pac nic pokradli ste vse nacije v prejsni jugi ali sedaj ze kradete zdomce kateri si tesko sluzijo kruh ...prikaži več v tujini ali nesramujes se temu se pipi strel vam je pobegnil v Italijo in sedaj so vsi krivi razen slovencev ah obogi Simeon si da razmislas s svojo glavo

  • Simeon 18:49 03.oktober 2016.

    Sam si Slovenec, pa tako pljuješ po svojih, to ni lepo, Si oreveč negativen in ne poznaš olike, si nestrpen, kaj pa misliš, da je Skandinavija? Kmalu zgleda da bo Muslimanija. Kdo pa tebi kaj hoče, če ti ni prav, ...prikaži več pa ne beri slovenskih časopisov in raje glej tam vaše kulturne časopise, ki bodo kmalu v lasti muslimanov...

  • Ludvik Miholic 17:47 03.oktober 2016.

    zakaj ste tako zabiti slovenci jas zivim ze 60 let v Skandinaviji pa tako ljubosumnost se nisem nikjer bral kot jih berem v slovenskih casopisah ali veste koliko slovencev dela in si sluzi denar v tujini pa ze pustite enkrat ...prikaži več primiru tujce ker vi slovenci ste se slabsi od crnca samo jamrate pojte tudi vi delat ne da jamrate