Slovenija
1934 ogledov

Nizka plača, pa astronomsko doplačilo dohodnine

Revoz Gregor Prebil
Nekateri agencijski delavci v Revozu so dobili astronomsko doplačilo dohodnine, doplačati so morali več sto evrov. To lahko doleti vsakega z nizko plačo.

Nekateri agencijski delavci v Revozu so morali doplačati več sto evrov dohodnine, je informacija, ki smo jo dobili v uredništvo. V zaposlitveih agencijah so povedali le, da morajo dohodnino med letom odtegovati skladno z zakonom. Zakaj mora potem nekdo, ki ima okrog 600 evrov neto plače, doplačati tristo evrov dohodnine? 

Sindikalist v Revozu Slavko Pungeršič je potrdil, da so res imeli nekaj takih primerov. "Pri meni se je oglasilo kakšnih pet agencijskih delavcev," je dejal. Ob tem velja omeniti, da tisti, ki uveljavljajo vzdrževanega družinskega člana, imajo katastrski ali kakšen drug dohodek, informativnega izračuna še niso dobili. 

"Kazen" za regres in nagrado

Težava je, ker tistim z najnižjimi dohodki pripada višja splošna olajšava pri dohodnini, če pa konec leta slučajno presežejo mejo, so kaznovani z izredno visokim doplačilom dohodnine. 

"Pri nas smo imeli 1080 evrov regresa, pa 375 evrov nagrade, kakšen mesec je imel kdo še kaj nadur, in potem na letni ravni skupen znesek dohodkov preseže mejo za višjo olajšavo. Po zakonu lahko delavec zahteva, da se mu višja olajšava ne upošteva. To je edina rešitev za ta problem, pred leti smo to že uredili za Revozove delavce, tako da obrazec imamo. Jutri bomo odposlali dopis, da bodo to uredili tudi agencijski delavci," je včeraj povedal Pungeršič. 

Kdor se bo višji olajšavi odpovedal, pa meje na letni ravni ne bo presegel, bo preplačano dohodnino dobil vrnjeno po prejemu informativnega izračuna. 

Višji splošni olajšav med letom se lahko zaposleni odpove tako, da napiše izjavo in jo da svojemu delodajalcu. Posebnega predpisanega obrazca ni, primer pa lahko najdete TUKAJ

Osem centov na mesec več lahko pomeni 23 evrov nižjo plačo

"Navedenega problema se zavedamo, vendar poudarjamo, da se lahko zgodi, da že ob trenutno veljavni višini minimalne plače in ob predpostavki dodatnega dohodka zavezanca, da preseže spodnjo mejo za upravičenost do dodatne splošne olajšave na eni strani, to na drugi strani pomeni nižji neto dohodek," pravijo na ministrstvu za finance. 

Po našem izračunu bi nekdo, ki je za en evro presegel mejo za višjo olajšavo, moral doplačati 278 evrov dohodnine oziroma bi imel, če mu je ne bi upoštevali med letom, vsak mesec 23 evrov nižjo plačo. 

Na ministrstvu za finance so spomnili, da je bila dodatna splošna olajšava za tiste z najnižjimi dohodki v letu 2008 uvedena in leta 2010 zvišana, da se je omililo negativne posledice rasti cen življenjskih potrebščin za tiste z najnižjimi dohodki. 

Bodo višjo olajšavo za nizke plače ukinili? 

"Zavedamo se, da navedena ureditev z različno visoko splošno olajšavo glede na višino bruto dohodka, ni optimalna, poleg tega pa je potrebno povedati, da z uvedbo olajšav, oprostitev ali drugih posebnih režimov za določene skupine zavezancev rušimo tudi enakomerno in pravično porazdelitev davčnega bremena. Vse to pa ustvarja davčni sistem izredno nepregleden in kompleksen in zato bo v prihodnje posebna pozornost namenjena tudi proučitvi obsega in učinkovitosti obstoječih davčnih olajšav, vendar v okviru prestrukturiranja bremen javnih dajatev," so še napovedali. 

Tako je treba odtegniti dohodnino, razen če delavec zahteva drugače

Zakon o dohodnini določa, da se od plače upošteva dvanajstina olajšav, ki se upoštevajo pri odmeri dohodnine na letni ravni. "Pri mesečnem dohodku, ki znaša manj kot 905,53 evra mora delodajalec pri izračunu akontacije dohodnine upoštevati splošno olajšavo v višini 543,32 evra. Lahko pa se prejemnik dohodka odloči, da mu delodajalec pri izračunu akontacije dohodnine ne upošteva povečane splošne olajšave v višini 543,32 evra, temveč zgolj splošno olajšavo v višini 275,22 evra. Na ta način prejemnik dohodka od posameznega dohodka plača več akontacije dohodnine, ki se mu upošteva pri odmeri dohodnine na letni ravni," pojasnjujejo na finančni upravi. 

V primeru regresa ali plačila, ki se nanaša na več mesecev, pa se akontacija dohodnine izračuna od celotnega izplačila po povprečni stopnji dohodnine, kot se obračuna od mesečnega dohodka. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 44
  • Ferluci 12:14 24.april 2016.

    Oba nista ravno diht. Levaki ste zj*bali državo, plačujemo vsi, dejstev nista sposobna sprejeti. Zaslepljenost rdeči kmerov.

  • dragec 09:00 24.april 2016.

    ići ti je..bal imater

  • Avatar praufo
    praufo 08:59 24.april 2016.

    Čeprav ne vem čemu in zakaj si koristen, bi se ti vseeno zahvalil za tako konstruktiven komentar. Če slučajno nisi opazil, je tukaj govora nesmiselni plačni politiki, ki jo nobena vlada do sedaj ni uredila, še najmanj pa leve, ki ...prikaži več so bile toliko časa na oblasti in so ponovno. Pa še to naj ti povem, da sem ideološko politično nevtralen, in tudi nisem član nobene stranke.