Slovenija
7154 ogledov

Mobilni paketi za najbolj zahtevne

mobilni telefon pametni telefon telefon
Pregledali smo ponudbo paketov z več kot sto gigabajti prenosa podatkov.

Več kot sto gigabajtov ponujajo paketi A1 Go! L, Telemachov Največ in Telekomov Dostopni C. Svoj novoletni paket Vse dobro, ki je bil prav tako primerljiv, je Telekom medtem že umaknil iz ponudbe.

Telemachov paket je najcenejši, saj stane 22 evrov, za fiksne naročnike pa je naročnina 20 evrov. Paket A1 Go! L stane 25,99 evra, za uporabnike e-računa je cena evro nižja, za naročnike fiksnih storitev pa še dva, torej 22,99 evra. Telekomov paket je daleč najdražji, saj je redna cena 44,99 evra, za naročnike fiksnih paketov pa je šest evrov cenejši, torej stane 38,99 evra.

Koliko pa je sploh zanimanja za takšne pakete? "Paket A1 Go! L je namenjen najbolj zahtevnim uporabnikom in tistim, ki potrebujejo največ mobilnih podatkov. Glede na sorazmerno majhnost segmenta uporabnikov pa lahko rečemo, da ne gre za najbolj iskan paket v ponudbi," pravijo na A1.

"Mobilni paket Dostopni C je primarno namenjen družinam in manjšim poslovnim uporabnikom, saj poleg neomejenih klicev in sporočil ter 100 GB prenosa podatkov omogoča tudi uporabo dodatnih štirih (skupno torej pet) mobilnih številk," pravijo na Telekomu. Dodatna številka stane 14,99 evra.

Tudi pri A1 je bil Dostopni C menda mišljen bolj kot družinski paket, dodatna SIM-kartica stane deset evrov, za naročnike fiksnih storitev pa osem evrov, kar skupaj za štiričlansko družino znese okrog 50 evrov. 

Odkar je neomejeno, petkrat večje zanimanje

"Odkar smo januarja obogatili paket NAJVEČ z neomejeno količino prenosa podatkov, se je zanimanje povečalo za petkrat. Trend naraščanja se pojavlja še naprej," pa pravijo na Telemachu in dodajajo, da ima ta paket trenutno največjo rast prodaje.

Podrobnosti v spodnji tabeli. Če je ne vidite, zgoraj kliknite na Ogled celotnega članka. 


Pri podatkih so paketi kar poravnani, A1 ponuja 120 gigabajtov, Telemach neomejeno (a se po prenesenih 100 GB podatkov prenos podatkov k uporabniku upočasni na megabit na sekundo, od uporabnika pa na 256 kb/s), Telekom pa ponuja 100 GB prenosa podatkov.

Prednost Telekomovega paketa je, da brezplačno ponuja dodatno SIM-kartico, s katero lahko koristite prenos podatkov iz paketa, ne morete pa z njo opravljati klicev ali pošljati sporočil.

Ne boste verjeli, obstajajo tudi taki, ki jim niti to ni dovolj

Za res velike uporabnike prenosa podatkov velja opozoriti, kaj se zgodi pri prekoračitvi kvote podatkov. Pri A1 se uporabniku avtomatično aktivira opcija dodatne tri gigabajte, za kar mora plačati tri evre, po tretjem in zadnjem vklopu te opcije pa se hitrost zniža na le 64 kb/s. "Obstajajo tudi uporabniki, ki jim ta količina ni dovolj in jih prekoračijo, govorimo o izjemno majhnem številu primerov," pravijo na A1.

"Med naročniki so sicer tudi takšni, ki v paketu Dostopni C porabijo vseh 100 GB prenosa podatkov. Ko se to zgodi, se mobilni prenos podatkov ustavi, naročnik pa se lahko odloči za dodaten zakup mobilnega prenosa podatkov," pravijo na Telekomu. Dodaten gigabajt prenosa podatkov stane sedem evrov, pet pa deset evrov, možno je dokupiti tudi deset ali dvajset gigabajtov za 14 oziroma 22 evrov ali pa en dan neomejenega interneta za 3,95 evra.

Kot omenjeno, se preseganje kvote pri Telemachu ne zaračuna, se pa prenos podatkov upočasni, a na Telemachu zagotavljajo, da tudi upočasnjeni prenos podatkov omogoča oglede video posnetkov in spremljanje mobilne televizije. Pravijo, da do preseganja kvote 100 gigabajtov pride "pri najbolj zahtevnih uporabnikih, ki vseskozi uporabljajo podatkovni prenos ter spremljajo mobilno televizijo, ki jo Telemach že v osnovi vključuje v vseh mobilnih paketih".

V EU največ prenosa podatkov nudi Telekom (16,8 gigabajta), A1 10 in Telemach 9,1 gigabajta. 

S telefonom dobiš še televizijo

Največje prednosti Telemachovega paketa so vključene druge storitve. Tako naročnik paketa brezplačno dobi možnost uporabe mobilne televizije Eon na eni napravi. Za nekoga, ki doma že ima paket televizije in interneta, to najbrž ni ne vem kakšna pridobitev, kdo drug pa lahko mobilno televizijo z zrcaljenjem slike na televizijo uporablja namesto fiksnega paketa. 

Pri konkurenci je mobilna televizija plačljiva. A1 ob vezavi za dve leti tri mesece ponuja brezplačno uporabo mobilne televizije A1 Xplore TV, ki vključuje 40 programov in časovni zamik. Naročnina je sicer 7,99 evra na mesec. Telekom za mobilno televizijo v paketu ponuja programsko opcijo Risanke (Minimax, Oto in Baby TV) za 2,95 evra na mesec, HBO GO za 7,95 evra na mesec ali opcijo Eksplozivni (11 programov za odrasle in športnih programov) za 5,95 evra na mesec.

Druga razlika med Telemachovim paketom in konkurenco je vključenih sto minut klicev v druge države EU. Po rednem ceniku je strošek stotih minut klicev v EU 43 oziroma 49 evrov (pri A1 in Telekomu). Telekom ponuja zakup 120 minut klicev za pet evrov na mesec, A1 ima tri možnosti, sto minut stane 8,99 evra,  uporabniki pa lahko zakupijo tudi 250 ali 600 minut za 18,99 oziroma 36,99 evra. 

Prenos podatkov v tujini

V paket Največ je vključenih tudi 200 megabajtov prenosa podatkov v ZDA. A1 ponuja samodejni vklop opcije v 38 državah izven EU, ki za 4,99 evra omogoča prenos enega gigabajta prenosa podatkov, vključi pa se največ dvakrat v obračunskem obdobju. Med državami so tudi ZDA, Švica, Srbija, Makedonija, Kitajska, pa tudi na primer Belorusija, Gvatemala, Turčija in Tajska. Opcija se samodejno vključi, če v teh državah pride do prenosa pet megabajtov prenosa podatkov.

Pri Telekomu je treba za opcijo Svetovni zakup S (500 minut pogovorov ali kratkig sporočil in 500 MB prenosa podatkov) odšteti 19,95 evra na mesec, velja pa v Bosni, Črni gori, Srbiji, Makedoniji, na Kosovu, v Albaniji, Švici, Rusiji, Južni Koreji, na Kitajskem in v ZDA.

Telemach ima v paketu Največ vključeno tudi uporabo mreže brezžičnih omrežij v tujini Unifi Travel, ki vključuje 68 milijonih lokacij v 120 državah. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Tejč 17:49 25.februar 2019.

    Se pravi ko primerjam, je Telemach s paketom NAJVEČ, najbolj ugoden. Po morebitni porabi 100GB pa mi internet še vedno deluje normalno?

  • Marcel Pravnik 13:05 25.februar 2019.

    tudi teh 20 € je treba zaslužit

  • larapoz 09:59 25.februar 2019.

    Odkar sem na Telemachu, so mi dvignili hitrost in še znižali ceno paketa. Plačujem 20 eur/mesec. Nekaj sem se naučila v teh letih: Telekom (res predrag), A1 (neodzivni in slabo omrežje), T2 (ni bilo nikoli akcij za stare naročnike + ...prikaži več slaba pokritost mobilnega signala).