Slovenija
674 ogledov

Mobitel in dopust v tujini: Kako ga poceni uporabljati kot doma (2. del)

Uporaba mobitela na plaži Profimedias
Kdor želi tudi na dopustu aktivno uporabljati mobilni telefon, lahko astronomski račun prepreči z izbiro prave opcije. Kako se znajti v poplavi opcij in tarif? Se sploh še splačajo, glede na to, da je evrotarifa poceni kot še nikoli.

Kdor namerava bolj aktivno uporabljati mobitel tudi (na dopustu) v tujini, ima tri možnosti: lahko plačuje po veljavnem ceniku za tujino, lahko izbere paket, ki že vključuje prenos podatkov tudi v tujini ali pa vključi časovno omejeno opcijo za čas, ko je v tujini. 

Tukaj lahko preberete nasvete tisti, ki želite uporabo mobitela na dopustu v tujini čim bolj omejiti. 

Plačevanje po ceniku se morda celo splača

Če greste na dopust na Hrvaško ali v druge sosednje države, tam velja evrotarifa. Od 1. maja veljajo tudi v EU gostovanju domače cene, plačati je treba le pribitek. 

Za minuto dohodnega klica in megabajt prenosa podatkov je pribitek 6,10 centa na minuto, za dohodni klic 1,39 centa na minuto, za SMS pa 2,44 centa. Kdor ima te enote v paket vključene že doma, bo v evro gostovanju plačal le pribitek. 

Šest evrov za sto megabajtov

Sto megabajtov prenesenih podatkov bi tako stalo 6,10 evra, ena ura odhodnih klicev 3,66 evra, 50 poslanih SMS sporočil pa 1,22 evra. 

Morda vaš paket že vključuje enote v tujini

Preverite, ali vaš paket že vključuje tudi enote, ki jih lahko porabite v tujini ali si takšnega, če se vam to splača, izberite (pozor, sprememba paketa pomeni strošek). Tak paket je pri Telekomu EU Brezskrbni (tisoč enot za sporočila in klice v EU in prenos podatkov po porabi a ne več kot sedem evrov na mesec za 10 GB v Sloveniji in en gigabajt v državah EU), pri Neomejenem D pa v EU gostovanju na dan ne boste porabili več kot 2,90 evra.  Simobil ponuja paket Poletje, ki za 22,99 evra naročnike vključuje tisoč minut, tisoč SMS sporočil in gigabajt prenosa podatkov v EU, Srbiji in Makedoniji. Telemach v paketu Največ nudi 200 megabajtov prenosa podatkov v EU ali ZDA. 

Opcije: pazite, kdaj jo vklopite, ne pozabite izklopiti

Uporaba mobitela na plaži | Avtor: Profimedias Profimedias
Telekom svojim naročnikom in od 1. julija dalje tudi predplačnikom v opciji HR-internet ponuja možnost 10 GB prenosa podatkov za 10,95 evra, za pet evrov več pa je mogoče dobiti 20 GB prenosa podatkov. Promocijska ponudba velja le do konca septembra. Za vklop pošljite SMS s ključno besedo: HR INTERNET na 1918,  za izklop pa HR INTERNET NE na 1918. Porabo podatkov lahko preverite prek SMS sporočila s ključno besedo: PORABA na 1918

Bodite pozorni, saj se celotna opcija zaračuna za v celoti, tudi če jo vklopite zadnjega v mesecu (ne velja 31 dni od vklopa ampak za koledarski mesec), po vklopu pa velja do preklica, če opcije uporabnik ne bo izključil, pa bo veljala do 31. julija prihodnje leto (opcija plus do konca septembra letos).

Opciji HR-internet in HR-internet Plus veljata le v omrežju hrvaškega Telekoma, zato Telekom priporoča ročno izbiro omrežja, po vklopu opcije pa je treba prekiniti in znova vzpostaviti povezavo.

Manj interneta s pogovori in sporočili

Kdor ocenjuje, da ne bo porabil toliko prenosa podatkov ali bo dopustoval v kaki drugi državi, se mu morda splača opcija EU-zakup. Za promocijsko ceno 5,95 evra ponuja neomejene klice in sporočila ter gigabajt prenosa podatkov. Tudi ta opcija velja v obračunskem obdobju in ne na primer 30 dni od vklopa ter se vsak mesec samodejno podaljša. Vključite jo z SMS sporočilom EU ZAKUP na 1918, izključite pa s sporočilom EU ZAKUP NE na 1918. 

Opcija EU-zakup velja v omrežjih vseh operaterjev, za katere velja EU-tarifa (poleg držav članic EU so to še Francoska Gvajana, Gibraltar, Guadeloupe, Islandija, Kanarski otoki, Liechtenstein, Martinique (francoski del), Monako, Norveška in Reunion).

Pri Simobilu se opcije same izkopijo

Simobil uporabnikom na Hrvaškem ponuja zakup treh gigabajtov prenosa podatkov v omrežju Vipnet za 9,99 evra na mesec. Za razliko od zakupa pri Telekomu opcija velja 31 dni od vklopa in se samodejno izklopi, prav tako pa velja le v enem omrežju, zato je smiselno izbrati ročno izbiro omrežja. Za vklop pošljite SMS s ključno besedo VIPNET na 4040, porabo preverite s SMS sporočilom PORABA VIPNET na 4040. 

Od 1. julija Simobil ponuja tarifo EU in Balkan, ki za 4,99 evra na dan ponuja neomejeno uporabo v EU ter Srbiji in Makedoniji. Za toliko denarja lahko uporabnik v evro gostovanju po rednem ceniku opravi skoraj 82 minut, prenese 82 megabajtov podatkov ali pošlje 204 kratka sporočila. Tudi če je vklopljena, se tarifa sicer ne zaračuna, dokler uporabnik v tujini ne uporabi mobilnega telefona.

Ta opcija se splača pri 164 megabajtih prenesenih podatkov

Uporaba mobitela na plaži | Avtor: Profimedias Profimedias
Na nekaterih paketih Simobil ponuja tudi opcijo EU 10, s katero si uporabnik porabo v gostovanju v EU omeji na največ deset evrov na mesec, a v zameno do te meje storitve plačuje dražje kot bi jih sicer po evrotarifi. To se splača, če uporabnik porabi 164 megabajtov prenosa podatkov in nobene druge storitve (ali pa 164 minut pogovorov in nobene druge storitve ali 410 SMS sporočil in nobene druge storitve). 

Ena redkih opcij, ki velja celo v Belorusiji

V sedmih državah je mogoče uporabiti opcijo Tujina 1giga, ki stane 9,99 evra. Za Hrvaško se ta opcija ne splača (za isti denar lahko poleti uporabniki dobijo tri gigabajte prenosa), velja pa še v Avstriji, Srbiji, Makedoniji, Bolgariji, Belorusiji in v Liechtensteinu. Opcija se vklopi z SMS sporočilom TUJINA NET na številko 4040, po 31 dneh pa se samodejno izklopi. Po porabljeni količini je mogoče zakupiti še en gigabajt prenosa podatkov za 4,99 evra. 

Telemach | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Tri možnosti za uporabnike Telemacha

Pri Telemachu imajo uporabniki tri možnosti. Opcija Neomejeno EU/ZDA za deset evrov na mesec ponuja neomejene klice in sporočila ter gigabajt prenosa podatkov do konca meseca. Opcija se samodejno podaljša. Vklopi se z SMS sporočilom NEOMEJENO EU ZDA MESECNO na  številko 7070, za izklop pa je treba na isto številko poslati sporočilo "NEOMEJENO EU ZDA MESECNO STOP".  

Opcija EU/ZDA 1GB prinaša en gigabajt podatkov, ki pa jih je mogoče porabiti v 30 dneh od vklopa in ne le do konca meseca. Stane 15 evrov, vključi se jo z SMS sporočilom EU ZDA 1GB na številko 7070. 

Lep paket za tri evre na dan

Neomejene klice in gigabajt prenosa podatkov za 24 ur pa je mogoče dobiti za tri evre na dan. Če po preteku 24 ur uporabnik ponovno uporablja storitve v tujini, se zaračuna nov dnevni paket, sicer pa ne. Ta opcija se vključi s sporočilom  NEOMEJENO EU ZDA 24UR na številko 7070, izključi pa s sporočilom NEOMEJENO EU ZDA 24UR STOP na isto številko. 

Opcijo za Hrvaško ima tudi T-2

T-2 za 9,99 evra na mesec ponuja neomejen prenos podatkov v omrežju Tele2 (po gigabajtu prenosa se hitrost omeji na 64 kilobitov na sekundo). Ne glede na to, kdaj jo vklopite, opcija velja do konca obračunskega obdobja (praviloma do konca meseca) in ne na primer 30 dni od vklopa. Za vklop mora uporabnik poslati SMS na številko 6464, vsebina naj bo DATA HR TELE2, za izklop pa  DATA HR TELE2 STOP. Opcija se samodejno ne izklopi, ampak se podaljša, tudi če je izklopite, pa ostane vklopljena do konca meseca. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Dixon 10:50 06.julij 2016.

    Najboljše vklopit tarifo za 3€/dan in konec skrbi. To, da pa je simobil povišal ceno tarife pa se mi zdi kar nesramno do uporabnikov, ker v treh dneh zapraviš isto kot za eno mesečno naročnino...

  • Presvetli 10:05 06.julij 2016.

    isti način je tudi Viber

  • JT_Thomas 09:38 06.julij 2016.

    Imam tako službo, da imam eno potovanje v tujino (povečini EU) na mesec. V službi imamo Telekomov paket eu neomejeno za 23€, kar pomeni, da v tujini imaš tudi klice, smsje in 1 giga podatkov (pol se ti zmanjša hitrost) ...prikaži več za okrog 3€ na dan. Zadosti mojim potrebam in mi ni treba vklapljati ničesar.