Slovenija
27 ogledov

Močan dolar dolga ne bo povišal

Kupčki dolarjev Reuters
Ker je dolar zrasel, bi to lahko vplivalo tudi na višino državnega dolga, a se je država zaščitila pred valutnimi tveganji.

"Nič ne pišete o kreditih, ki jih je slovenska država najela v ameriških dolarjih, vsi govorimo samo o švicarskih frankih," pravi bralec in se sprašuje, koliko dolga več bo morala Slovenija plačati na račun skoraj 20 odstotkov višje vrednosti dolarja proti evru.

Slovenija ima izdane dolarske obveznice v skupni vrednosti 9,25 milijarde dolarjev. V dolarjih se je zadolžila trikrat, enkrat pod ministrom Janezom Šušteršičem (2,25 milijarde dolarjev), ter dvakrat pod Urošem Čufarjem (sedem milijard dolarjev).

Zaščita pred valutnim tveganjem

Ker je dolar od takrat močno zrasel, bi to lahko vplivalo tudi na višino državnega dolga, a se je država zaščitila pred valutnimi tveganji. "Ministrstvo za finance je za zaščito pred tečajnim tveganjem, sočasno z izdajo dolarskih obveznic izpeljalo transakcijo valutne zamenjave v EUR," so pojasnili na MF. "S popolno uskladitvijo vseh obveznosti v USD z denarnimi tokovi v EUR je bila ustvarjena t. i. sintetična obveznost Republike Slovenije v EUR, kar pomeni, da je Republika Slovenija v celoti zaščitena pred tveganjem spremembe menjalnega tečaja EUR - USD. Vrednotenje valutne zamenjave se je izvršilo pregledno, v skladu z ustaljeno tržno prakso (Bloomberg, SWPM)."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.