Slovenija
14 ogledov

Moje telekomunikacije, moje sanje

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Prenos telekomunikacij z ministrstva za gospodarstvo na ministrstvo za visoko šolstvo vznemirja. Temu sta se uprla poslanca SD Dejan Levanič in Luka Juri.

Novela zakona o državni upravi bo, če jo bodo sprejeli tudi poslanci, telekomunikacije in pošto prenesla z Ministrstva za gospodarstvo pod okrilje Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT).

Zaresovski posel
Cel prenos se dogaja med tremi ministri koalicijske Zares. Matej Lahovnik jih bo prepustil šefu stranke Gregorju Golobiču z novelo zakona, ki so jo spisali v tretjem resorju Zares, na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Irma Pavlinič Krebs.

Čeprav je bil prenos koalicijsko usklajen 30. marca, sta minuli teden vanj podvomila poslanca vladne SD Dejan Levanič in Luka Juri. Ustaviti ga želita v parlamentarni proceduri, črtala bi ga z amandmajema. Zakaj? "Enostavno ne vidim razlogov, da bi telekomunikacije in pošto prenašali na ministrstvo za visoko šolstvo, saj gre za dve izrazito gospodarski dejavnosti, ki tam nimata kaj iskati. Ob tem nobena država v EU ne pozna podobne ureditve, že samo ministrstvo za visoko šolstvo pa ima veliko drugih področij, ki jih mora urediti. Zato se naj ukvarja s tistim, za kar je pristojno," pojasnjuje Levanič.

 

Minister politik bom

O telekomunikacijah kot delu resorja Golobič v predstavitvi v parlamentu, preden je postal minister, ni govoril. Priznal je: "Jaz nastopam ne kot ekspert, ne kot znanstvenik, ne kot profesor, ne kot akademik, ampak kot politik."

Golobiču se očita, da si želi ponovno obvladovati telekomunikacije, ki jih je obvladoval že v času LDS kot generalni sekretar. Da "gre za željo Gregorja Golobiča, da bi se ukvarjal s področjem telekomunikacij," ocenjuje Žiga Turk (SDS), bivši prvi nadzornik Telekoma in minister v bivši Janševi vladi.

Golobič: stereotipi
"Če bodo prevladovali stereotipi in neupravičena namigovanja o skritih interesih, bo čas odplaknil še en paket priložnosti usklajenega in hitrega razvoja informacijske družbe," na očitke odgovarja Golobič.

Zanika, da bi šlo za selitev telekomunikacij, pač pa zgolj za združevanje dveh direktoratov, ločenih 2004. "Argumenti združitve elektronskih komunikacij in informacijske družbe pod enim ministrstvom so na dlani oziroma na spletnih straneh evropske komisije. Delitev kot taka je že dolgo presežena, saj se naloge, cilji in zakonodaja prepletajo." Dodaja, da "v politiki strokovni razlogi očitno niso dovolj." Nezmožnost ločitve vsebinskih dejavnosti na nekem področju od delovanja gospodarskih družb v pretežni državni lasti, ki delujejo na tem področju (v tem primeru Telekoma in Pošte Slovenije), je je po ministrovem očitno privedlo do amandmaja dveh poslancev koalicije. "V kolikor bodo ušesa odprta in misli bistre, bomo predlagatelji z veseljem ponovno argumentirali nujnost združitve elektronskih komunikacij inu00A0 informacijske družbe," še pravi.

V resorju pa bolj počasi
Golobičev resor si tako nalaga nove pristojnosti, zakonodaja na področjih, ki jih že obvladujejo, pa kljub napovedi prenove nacionalnih programov visoega šolstva in znanosti, miruje.

Parlamentarni odbor za visoko šolstvo in tehnološki razvoj, na katerem bodo obravnavali zakone, ki jih bodo spisali pri Golobiču, se je v tem mandatu sešel le štirikrat, Golobič se zasedanj kot minister sploh še ni udeležil, prišel je le na eno, kot kandidat za ministra. Za primerjavo, na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika so poslalali v obravnavo že toliko gradiva, da se je moral odbor sestati že enajstkrat. Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, kamor pošiljajo svoje zakone pravkinja LDS Katarina Kresal, Aleš Zalar in Irma Pavlinič Krebs pa sedemnajstkrat. Ministri pa so svoje predloge tudi sami zagovarjali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.