Slovenija
10544 ogledov

MOL: Ljubljančani, pripravite se!

Poplavljeno Ljubljansko barje Saša Despot
Zaradi obilnega dežja bi lahko nekatere reke ob koncu tedna poplavile.

Ob intenzivnejših padavinah lahko ob koncu tedna pride do razlivanj manjših vodotokov in hudournikov. v soboto bodo reke sicer prehodno upadale, zvečer in v noči na nedeljo pa znova naraščale. V nedeljo lahko pride do poplavljanja in razlivanja rek predvsem v osrednji in južni ter ponekod v vzhodni in severni Sloveniji, so opozorili na Arsu.

Povišano plimovanje v Piranu Video Slovenija V Piranu pravi potop, take plime že zelo dolgo ni bilo

V nedeljo na Agenciji RS za okolje (Arso) pričakujejo zlasti večji porast reke Drave. Največje pretoke pa naj bi reka dosegla v začetku naslednjega tedna.

Visoko plimovanje morja ni povzročilo večjih težav

Zaradi visokega plimovanja morja in močnega vetra je tudi v petek poplavilo nekaj objektov in ulic na nižjih predelih obale v občinah Koper, Piran in Izola, zato je bila zvečer sprožena sirena javnega alarmiranja v Piranu in Izoli. A vode ni bilo toliko kot v minulih dneh, so pa zaradi močnega vetra zvečer za uro in pol zaprli koprsko pristanišče.

Povišano plimovanje v Piranu | Avtor: Barbara Kožar Barbara Kožar

ITALIJA NA KOLENIH Svet V poplavljeni hiši našli trupla dedka, babice, mame, očeta in otrok

V prihodnjih dneh bo plimovanje morja še povišano in bo večkrat preseglo obalno črto in poplavljalo. Močneje bo povišana tudi plima v noči na nedeljo. Temperatura morja je sicer trenutno 17,5 stopinj Celzija.

Za kratek čas zaprli Luko Koper

Zaradi močnega vetra so v petek zvečer začasno zaprli koprsko pristanišče. Luka Koper je bila za tovorni promet zaprta med 20.40 in 22.15.

Pripadniki civilne zaščite sicer ostajajo v pripravljenosti tudi v prihodnjih dneh, čeprav tako visokega plimovanja morja ni pričakovati. Glede na napovedi meteorologov Štibilj pričakuje, da bodo bolj kot morje naraščale reke v zaledju Istre.

Ogroženi na Barju in ob številnih vodotokih

V Mestni občini Ljubljana (Mol) na možnost poplav ob koncu tedna posebej opozarjajo občane, ki živijo na in ob Barju ter ob vodotokih Ljubljanice, Gradaščice, Malega Grabna, Glinščice, Gameljščice, Gobovška in Besnice. Pozivajo jih, da se na morebitne poplave ustrezno preventivno pripravijo.

Dež Napoved Slovenija Vreme: Na vidiku so obilne padavine. Kje bo padalo najprej?

Dokajšnja polnost strug in Barja ter namočenost zemljine lahko ob močnejših padavinah privedeta do poplavljanja. Ni pa mogoče z gotovostjo trditi, da bo do poplav zares prišlo. Zaradi narave okoljskih procesov jih namreč ni mogoče natančno krajevno in časovno napovedati, so zapisali na spletni strani Mola.

Slovenija 11.09.2013 dez, promet, cesta, slabo vreme, jesen, padavine, dezevno v | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dež Kaj nas čaka? Slovenija Podrobnejša vremenska napoved: Ohladitev in obilnejše padavine!

Ljubljančanom svetujejo, naj spremljajo razvoj vremena oz. padavin in naraščanje voda ter očistijo rešetke in odprtine za odvodnjavanje meteorne vode. Ob morebitnem poslabšanju razmer, ki bi kazale na večjo verjetnost nastanka poplav, pa izvedejo še nadaljnje ukrepe.

Če bi do poplav zares prišlo, pa naj upoštevajo, da je smrtno nevarno zadrževanje v kletnih in drugih nižje ležečih prostorih ter na brežinah vodotokov, hoja po poplavni vodi, vožnja po poplavljenih cestah in reševanje vozila iz poplavne vode.

Komentarjev 2
  • jakec1575 23:20 16.november 2019.

    Jaz se vedno pripravim in primem za denarnico, ko na televiziji vidim zupankovica in kaj ima spet za bregom. In kdo od njegovih bo spet delal to. Poplave so manjsi strosek.

  • supreme 11:08 16.november 2019.

    "Zaradi močnega vetra so v soboto zvečer začasno zaprli koprsko pristanišče. Luka Koper je bila za tovorni promet zaprta med 20.40 in 22.15." ????? a je dons že nedelja al vidite v prihodnost....dejte brat za seboj...pajaci