Slovenija
9762 ogledov

Podrobnejša vremenska napoved: Ohladitev in obilnejše padavine!

Dež Profimedia
Čaka nas vremensko pester ponedeljek. Kako bo v nadaljevanju?

Začela se je meteorološka jesen in pred nami velika sprememba vremena. "Nas bo vremenska fronta prešla v noči na torek, za njo bo pritekal bistveno hladnejši zrak, zapihal bo okrepljen severovzhodni veter," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si. "Pričakovati je kar mrzlo jutro v sredo, v notranjosti le malo nad deset stopinj Celzija. Če ne bi bilo vetra, bi bilo verjetno povsod, razen ob morju, pod deset stopinj Celzija."

Čaka nas nestabilno vreme

Stabilnega vremena po poročanju portala ta teden ne bo - deloma se bo stabiliziralo med torkom in četrtkom popoldne, čemur bo sledil nov val poslabšanja in dodatna ohladitev. 

"Med četrtkom in ponedeljekom je po skupinskem izračunu videti lepo pošiljko padavin," pišejo pri Ciklon.si. "Obilne padavine je pričakovati na območju celotnega Jadrana. Kdor bo v tem času na dopustu, ne bo imel ravno lepega vremena."

Bolj stabilno vreme lahko po napovedih Ciklon.si pričakujemo po 10. septembru.

Podobno napovedujejo tudi pri vremenskem portalu Neurje.si. "Ponedeljek bo vremensko pester," pišejo. "Pričakujemo prihod izrazite hladne fronte, ki nas bo prešla v noči na torek in prinesla konkretnejšo osvežitev ter marsikje izdatnejšo količino padavin. Na severovzhodu Slovenije bo že dopoldan zapihal veter severnih smeri, drugod pa bo ta postopno zapihal popoldan in proti večeru."

V ponedeljek dopoldan bo po napovedih portala delno jasno, ponekod spremenljivo oblačno vreme. "Čez dan se bodo začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki se bodo popoldan in zvečer razširile nad vso Slovenijo," pišejo pri Neurje.si. "Vmes bodo čez dan, popoldan ter proti večeru ponekod nastajale močnejše nevihte s silovitimi, lahko tudi dolgotrajnejšimi nalivi, sunki nevihtnega piša in točo. Do poznega večera se bo nevihtno dogajanje umirilo, noč na torek pa bo ostala oblačna in deževna. Ozračje se bo od severa občutneje osvežilo."

Ob morebitnem nastanku močnejših neviht z nalivi, sunki vetra in točo je po napovedih Neurje.si lokalno možen hiter porast hudourniških vodotokov. "Najmanjša verjetnost za nastanek močnejših neviht bo na severovzhodu Slovenije," pišejo pri Neurje.si.

Agencija za okolje za danes napoveduje sprva še sončno vreme, proti poldnevu pa bodo že nastale prve plohe in nevihte, ki bodo popoldne vse pogostejše. "Popoldne bo zapihal veter vzhodnih smeri," pišejo pri Arsu. "Padavine bodo do večera zajele vso Slovenijo, krajevno bodo možni močnejši nalivi. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27, na Primorskem do 31 stopinj Celzija."

Padavine do večera po vsej Sloveniji

Zvečer in ponoči bo občasno deževalo, sprva bo vmes še grmelo. "Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja," napovedujejo pri Arsu. "Zjutraj bo dež na severozahodu in zahodu že ponehal. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem do 20 stopinj Celzija."

Jutri dopoldne bo dež povsod ponehal, od severa se bo postopno jasnilo. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem do 26 stopinj Celzija.

V sredo bo po napovedih Arsa pretežno jasno, burja na Primorskem bo oslabela. V četrtek bo sprva pretežno jasno, popoldne se bo od zahoda zmerno pooblačilo.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Vremenska fronta je dosegla srednjo Evropo in Alpe in bo v noči na torek prešla tudi naše kraje," razlagajo pri Arsu. "Pred njo v višinah od jugozahoda priteka k nam še razmeroma topel in vse bolj vlažen zrak."

Od 5. do 10. septembra

V četrtek bo zahodno Evropo dosegla nova višinska dolina. "Kako bo potovala prek Evrope, oziroma kako se bodo od nje cepila višinska jedra s hladnim zrakom in koliko časa bodo vztrajala nad posameznim področjem, pa je še zelo negotovo," pišejo pri Arsu.

V četrtek bo sprva še deloma sončno, čez dan bo postopno več oblačnosti, zaenkrat pa kaže še na povečini suho vreme. "Nadaljnji potek je še zelo negotov, kaže na spremenljivo vreme, verjetnost za padavine bo večja," še napovedujejo pri Arsu. "Popoldanske temperature bodo predvidoma okoli 20 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.