Slovenija
12 ogledov

Moody's: Ogrožene ocene vseh držav EU

Evro Shutterstock
Nadaljevanje hitrega zaostrovanja dolžniške in finančne krize v območju evra ogroža bonitetne ocene vseh članic EU, je opozorila bonitetna hiša Moody's. Agencija sicer kot najverjetnejši scenarij še naprej navaja obstanek območja evra.

"Brez ukrepov, ki bi kratkoročno stabilizirali razmere na finančnem trgu, oziroma če se razmere na bodo stabilizirale iz drugih razlogov, se bo kreditno tveganje še povečevalo," je posvaril Moody's.

V odsotnosti pomembnih ukrepov v bližnji prihodnosti, ki bi stabilizirale razmere na finančnih trgih, bo verjetno prišlo do točke, ko bo treba preučiti celovito strukturo bonitetnih ocen članic območja evra in celo ostalih članic Evropske unije (EU), pravijo v Moody's, kjer naj bi ta proces izpeljali v prvem četrtletju 2012.

Vse bližje razpotju

Moody's v poročilu o vplivu dolžniške krize v evrskem območju in spremljajočih težav bančnega sektorja na bonitetne ocene članic EU ugotavlja, da se po eni strani povečuje pritisk na članice območja evra, naj hitro najdejo rešitve za pomiritev trgov, po drugi strani pa so pri ukrepanju vse bolj omejene.

"Čeprav območje evra kot celota razpolaga z izjemno finančno in gospodarsko močjo, pa institucionalna šibkost denarne unije še naprej otežuje rešitev krize in bremeni bonitetne ocene članic. Območje evra se približuje razpotju, ki bo vodilo bodisi v večjo integracijo bodisi v večjo razdrobljenost," pravijo v bonitetni hiši.

Agencija meni, da bo šele niz šokov, ki bi vodili v to, da bo še več članic območja evra izgubilo dostop do financiranja na finančnih trgih, politike prisilil v oblikovanje učinkovite rešitve za težave evrskega območja. Bonitetne ocene teh članic bi se nato znižale na raven visoke tveganosti.

Evroobmočje se bo ohranilo

Moody's še vedno najbolj računa s scenarijem, da se bo območje evra ohranilo brez dodatnih večjih primerov razglasitve nesposobnosti odplačevanja obveznosti s strani članic, a tudi ta scenarij na kratki rok s seboj nosi zelo negativne posledice za bonitetne ocene članic.

Vseeno pa verjetnost, da bo še več članic moralo zahtevati delne odpise dolga, po navedbah Moody's ni več zanemarljiva, povečevala pa se bo s poglabljanjem likvidnostne krize posameznih držav. V zadnjem času se takemu položaju približujeta Italija in Španija.

V primeru uresničitve tega scenarija bi se močno povečala tudi verjetnost, da bi ena ali več članic zapustila območje evra. Takšen razvoj dogodkov bi imel negativne posledice za bonitetne ocene vseh članic območja evra in EU, pravijo v Moody's.

V vmesnem obdobju pa v bonitetni agenciji glede na razvoj političnega odločanja za reševanje krize napovedujejo selektivne spremembe ocen posameznih držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.