Slovenija
14 ogledov

Moody's znižala bonitetno oceno BiH

Moody's EPA
Bonitetna hiša Moody's je danes znižala dolgoročno kreditno oceno Bosne in Hercegovine (BiH) z B2 na B3, kar predstavlja raven visoke tveganosti. Obeti so negativni.

Bonitetna agencija se je za ta korak odločila zaradi poslabšanja položaja bosanskih javnih financ in "antagonističnega" političnega dogajanja.

Znižanju ocene BiH pa naj bi po besedah Moody's botrovali poslabšanje fiskalnega položaja zvezne vlade, strukturni primanjkljaji na podnacionalnih ravneh in omejen dostop do zunanjega financiranja.

Med razlogi za znižanje bonitete BiH je agencija izpostavila tudi "antagonistično politično dinamiko". BiH je bila namreč zaradi političnih razprtij od volitev oktobra 2010 do februarja letos brez centralne vlade.

Novo vlado zdaj čaka sprejem proračuna za leto 2012. Prav zaradi odsotnosti tega dokumenta namreč BiH zamuja z vračanjem dolgov finančnim ustanovam in eni od komercialnih bank, so opozorili v bonitetni hiši.

Kot tretji razlog za znižanje kreditne ocene pa je Moody's izpostavil šibke možnosti za rast bosanskega bruto domačega proizvoda, visoko stopnjo brezposelnosti, omejen napredek na področju sprejemanja strukturnih reform v državi in zunanje okoliščine. Med slednjimi je omenil upočasnjevanje gospodarske rasti v glavnih bosanskih trgovinskih partnericah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.