Slovenija
25 ogledov

Morajo se dogovoriti, kako bodo sedeli

Nova poslanska skupina PS PS
Poslanskim skupinam se je vendarle uspelo dogovoriti o organizaciji dela v državnem zboru.

Predsednik državnega zbora Janko Veber je dejal, da so poslanske skupine dosegle dogovor o organizaciji dela, ki temelji na poslovniškem določilu, kaj je v DZ koalicija in opozicija. Večina mest v delovnih telesih je razdeljena med novonatalo poslansko skupino nepovezanih poslancev in poslansko skupino PS. Dosegli so tudi dogovor o razdelitvi predsedniških in podpredsedniških mest v odborih.  

Na kolegiju predsednika DZ bo tako na dnevnem redu tudi točka o razdelitvi mest v delovnih telesih ter o razdelitvi predsedniških in podpredsedniških mest. Zatem bodo poslanske skupine predlagale tudi imena, ki jih bodo upoštevali na seji DZ, ko bodo poslanci imenovali nove članice in člane delovnih teles.

O delitvi prostorov, financiranju in sedežnem redu v prostorih DZ pa se boste po besedah Vebra poslanski skupini PS in nepovezanih poslancev morali dogovoriti med seboj.

Na vprašanje, ali je še kakšna možnost, da bi bile predčasne parlamentarne volitve še pred poletjem, je Veber odgovoril, da bo prav temu vprašanju namenjen sredin posvet pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Še več pa bo znanega potem, ko bo Pahor po seznanitvi DZ z odstopom Alenke Bratušek s položaja predsednice vlade opravil pogovore z vodji poslanskih skupin.

Je pa Veber ob tem poudaril, da kot predsednik DZ ne namerava vplivati na odločitve poslank in poslancev glede tega, ali se nameravajo odreči predlaganju mandatarja.

Predsednik PS danes na terenu

Zmaga Zorana Jankovića na kongresu PS pa ni prinesla le sprememb v poslanski skupini, ki jo bo po novem vodil Jožef Kavtičnik. "Pogovarjali smo se o naši nadaljni poti, predvsem pa o tem, da bomo sledili našemu programu 2020," je dejal pred novinarji. "Pripravljeni smo na sodelovanje, smo odprti, delovali bomo za naš program in za to, da bo v Sloveniji bolje."

Po besedah Barbare Žgajner Tavš Jankovićeva zmaga ni prinesla le sprememb v poslanski skupini, temveč tudi "prečiščenje" v organih stranke. Dosedanja podpredsednika PS Maša Kociper in Robert Golob ter predsednik ljubljanskega odbora PS Aleš Čerin so že izstopili iz strankinih organov.

Kavtičnik je pri tem poudaril, da nikogar niso nagnali, zato so vrata k njim odprta. Tudi vsem tistim, ki menijo, da so naredili prehiter korak, ko so poslansko skupino zapustili. Na novinarsko vprašanje, na katerega od poslancev, ki so zapustili PS, je s tem mislil, je Kavtičnik odgovoril, da na vse.

Novi vodja poslanske skupine PS ni želel konkretno komentirati nekaterih izjav poslancev, ki so PS zapustili, da bodo na volitvah dobili več glasov kot pa PS z Zoranom Jankovićem na čelu. "Vsak ima pravico biti prepričan vase," je dodal. Prav tako ni želel komentirati kritik nekdanjih članov PS do Jankovića. Kot je dejal, ne želi komentirati "negativnih besed, ki so usmerjene v kogar koli, še manj pa v predsednika PS".

Komentarjev 12
  • dragec 18:46 06.maj 2014.

    pepe, to z Dobom,misliš za JJ

  • dragec 18:00 06.maj 2014.

    dragi desni komunisti, pozabili ste, da v SLO imamo veliko število volilcev v trenirkah

  • McBobo 17:31 06.maj 2014.

    Pu*ca mi q... za take polne, prenažrte, razvajene itd. ri*ti. Ampak se bo tudi za njih našla palica. So pa vsi isti. Levi, desni, sprednji, zadnji in vsi vmes.