Slovenija
10 ogledov

Morajo se izseliti

Glede na rezultate Šentove ankete med okoliškimi prebivalci Posestva Razori veči Žurnal24 main
Združenje Šent. S psihiatrično kliniko se nismo razšli sporazumno, pravijo v združenju.

Ljubljana. Slovensko združenje za duševno zdravje Šent je bilo s Posestva Razori dobesedno izgnano, o posestvu v lasti Psihiatrične klinike Ljubljana (PKL) pravijo v združenju. Tam je zadnjih 11 let potekal program delovne terapije, proti koncu julija pa se jim najemna pogodba izteče.

Na sestanku neuspešno
Zaradi nesoglasij med Šentom in PKL je posredovalo tudi ministrstvo za zdravje, kjer je bil sredi junija napovedan sestanek z vsemi vpletenimi. Uro sestanka so prestavili, predstavnike Šenta pa so o tem obvestili prepozno, je povedal Edo P. Belak, predsednik združenja. Predstavnika sta na sestanek kljub temu prišla. “To je bila le priložnost, da so navzoči oznanili svojo nepreklicno odločitev, da se Šent z Razorov izseli, zanimalo jih je le, kdaj in kako,” so o poteku povedali v združenju.

11 let je Šent s svojim programom deloval na Posestvu Razori.

Ponudbe že imajo
Belak meni, da bi program Šenta na Razorih lahko potekal vzporedno z načrtovanimi programi zdravljenja zasvojenosti z drogami PKL, svoje načrte pa so po njegovih besedah predstavili tudi kliniki.

Za zaposlitveni center so sicer našli nadomestno lokacijo v invalidski organizaciji Dobrovita, iščejo pa možnosti, kje bi lahko izvajali podoben program. “Imamo konkretne ponudbe, vendar se še odločamo,” je razložil Belak.

V Šentu PKL očitajo tudi, da z njimi in drugimi nevladnimi organizacijami ne sodeluje več, ljudi pa poleg tega ne obvešča o njihovih programih. O tem so obvestili tudi varuhinjo človekovih pravic. Na PKL so odgovorili, da vsa leta sami izvajajo izobraževanja za bolnike in svojce, zaradi varčevanja pa so število zunanjih predavateljev racionalizirali. “Z vsemi nevladnimi organizacijami pa sodelujemo kot do zdaj,” so dodali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.