Slovenija
3 ogledov

"Moral bi odstopiti sam"

slovenija 14.11.2011 Gregor Virant, novinarska konferenca Drzavljanske liste Gre Saša Despot
Virantu v interpelaciji očitajo umor podeželja, sporen dogovor s sindikati, višino odškodnine izbrisanim in cenejše letalske karte.

"Veseli me, da je opozicija opazila, da na MNZ delamo s polno paro. Škoda le, da nam namesto sodelovanja, ki bi ga  Slovenija v tem trenutku krvavo potrebovala, mečejo polena pod noge," se je na interpelacijo odzval minister Gregor Virant. "Verjamem, da gre marsikomu na živce moje zavzemanje za neusmiljen pregon gospodarskega  kriminala in korupcije. Nobeno poleno, ki mi ga bodo vrgli pod noge, me ne bo omajalo v prepričanju, da svetih krav v Sloveniji ne sme biti več – ne v bankah, ne v gospodarstvu, pa tudi v politiki ne. Poskrbeli bomo, da bodo storilci teh kaznivih dejanj prišli pred sodišče in vrnili pokradeni denar."

Virant je kot svoj uspeh izpostavil dogovor s sindikati "v rekordno kratkem času, v socialnem dialogu, brez konfliktov, stavk in demonstracij". Dodal je tudi, da vztraja pri stališču, da je občina v Slvoeniji preveč in da se veliko denarja zmeče skozi okno.

Za interpelacijo, ker dela škodo državi

Opozicijske stranke SDS, SLS in NSi so danes v državni zbor vložile interpelacijo o delu in odgovornosti ministra Viranta. "Zanjo smo se odločili, ker menimo, da dela škodo Sloveniji," je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Očitajo mu, da je ogrožen enakomeren razvoj Slovenije z ukinitvijo občin in neupravičenim zniževanjem sredstev manjšim občinam. Oporekajo mu  tudi pogajanja s sindikati: po besedah Novakove je zagotovil za dvajset odstotkov višja plačila jubilejnih nagrad in odškodnine za člane sindikatov. Menijo, da sporazum s sindikati omogoča dodatno zaposlovanje namesto krčenja javnega sektorja.

Sporno se jim zdi tudi zvišanje odškodnin za izbrisane, saj ni znan končni znesek, poleg tega nasprotujejo temu, da bodo dobili pavšalna izplačila namesto, da vi se ukvarjali z vsakim posebej

"Smo za to, da se tistim, ki se je zgodila krivica, izplača odškodnina, ne pa kar vsem," je dejala Novakova.

Za interpelacijo so se odločili tudi zaradi nakupa letalskih vozovnic po znižanih cenah, česar Virant po njihovem mnenju ne bo mogel pojasniti v zadostni meri. 

Nepotreben razdor

"Minister Virant ne razume lokalne samouprave, zavaja slovensko javnost in dela nepotreben razdor," pa je dejal Franc Bogovič, predsednik SLS. Poudaril je, da 90 odstotkov Slovencev živi na podeželju, prihranek pa ne bo znašal 200 milijonov evrov, ampak od deset do sto milijonov. Z zmanjšanjem glavarine pa da se odvzema suverenost občinam

"Predlog je v smeri umora podeželja," pa je poudaril vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Dogovor s sindikati pa po njegovem mnenju ustvarja dvojne javne uslužbence – eni, ki so prvorazredni, nekaj dobijo, drugi ne.  Meni, da ima dogovor glede izbrisanih nepredvidljive posledice: "Vsaka zadeva naj se obravnava individualno kot pri obravnavi socialnih pravic. Vsak mora dokazati, da je bil oškodovan." Kot je še dejal, bi moral Virant odstopiti sam.

Še kdo zrel za interpelacijo

Že nekaj časa se ugiba, ali bo interpelacija doletela tudi ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika.

"Ocenjujemo, da je se kdo drug zrel, zanima nas predvsem, kaj si predsednica vlade misli o ministru za gospodarstvo, ali je njegovo delo v redu, ali je v redu, da si dodeli tristo tisoč evrov državne pomoči," je dejal Bogovič. Po mnenju Novakove bi morali imeti v času krize najboljšega možnega ministra. Za zdaj o še eni intrepelaciji ne razmišljajo, saj sta v teku že dve – tudi zoper finančnega ministra Uroša Čuferja – meni pa, da bi morala poteze potegniti premierka sama.

Komentarjev 3
  • astibo8020 00:12 13.december 2013.

    Potrebno je razumeti NSi in SLS, ker ne bodo prešli volilnega praga, morajo dvigovati prah, kar pa se tiče SDS-a, je pa to klasika in že preverjena praksa.

  • varan 19:15 12.november 2013.

    Gospodje mafiozi, vas se ne da interpelirati, toda vedite, da tudi za vas obstojajo zdravila

  • ac-dc 15:57 12.november 2013.

    Dokler je glasoval z njimi in za njihove interese, je bil dober.