Slovenija
0 ogledov

'Morala bi biti protest vse družbe'

Letošnja parada ponosa bo pod geslom Revolucija ljubezni. Žurnal24 main
Po oceni Magičeve iz Legebitre se v Sloveniji mnenjski voditelji na parado ponosa ne odzivajo, zato shod deluje kot parada homoseksualcev.
"Drugod po svetu parade ponosa sporočajo politiki, pri nas pa tega ni," je kritična Jasna Magič iz Legebitre. Po njeni oceni se v Sloveniji mnenjski voditelji na parado ne odzivajo, zato shod deluje kot parada homoseksualcev, čeprav bi morala biti protest celotne družbe. Letos bo teden parade ponosa od 20. do 27. junija.

Brez nacionalne podpore
"Mestna občina Ljubljana parado vsa leta podpira, država pa ne," pravi Magičeva. Mitja Blažič iz Društva parada ponosa meni, da bi morali pomembni predstavniki države zavzeti neko stališče in podpreti prizadevanja za človekove pravice. "Tega je v Sloveniji premalo," ocenjuje Blažič. Angažma politikov pričakuje na področju zakonodaje.

Za častna pokrovitelja parade so v Društvu parada ponosa povabili predsednika Republike Slovenije Danila Türka in zunanjega ministra Samuela Žbogarja. Žbogar jim še ni odgovoril, Türk pa se je opravičil, saj se bo tedaj udeležil obletnice padca železne zavese v Budimpešti. Je pa po Blažičevih besedah izrazil podporo gibanju proti homofobiji, pred tem pa podprl tudi projekt Legebitre Proti homofobiji! Si?

Večina jih nasilja ne prijavi
"Fanta sta se sprehajala, ko so za njima vrgli kamen in ju zmerjali. Tega nista prijavila, ker v tem nista prepoznala nasilja," je ogorčena Jasna Magič. Po raziskavi Legebitre več kot 92 odstotkov žrtev diskriminacije ali homofobičnega nasilja dogodka ne prijavi policiji. Žrtve nasilja se po pomoč lahko obrnejo na Legebitro, kjer jim lahko napišejo ovadbo in jih zastopajo na sodišču.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.