Slovenija
125 ogledov

“Morala sem plačati, čeprav se nisem strinjala”

merilnik ogrevanje Luka Pongrac
Stroški. Izvajalci morajo izdelati letna poročila o porabi toplote, izdelava pa ni vključena med storitve rednega upravljanja.

“Odkar imamo v stavbi delilnike toplote, so se stroški ogrevanja zmanjšali. A so nastali novi stroški,” je potožila bralka. Stanovalci so morali plačati 420 evrov za izdelavo letnega poročila o stroških ogrevanja. “Sama sem morala zanj plačati pet evrov, čeprav se z njegovo izdelavo nisem strinjala,” je dodala.

“Poročilo je obvezno”

Na podlagi energetskega zakona so morali stanovalci v večstanovanjskih stavbah že lani vgraditi delilnike toplote. Delitev stroškov je bila nato opravljena na podlagi pravilnika o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto, ki določa tudi, da mora izvajalec obračuna vsako leto izdelati letno poročilo, so odgovorili v podjetju SPL Ljubljana, ki je upravnik stavbe bralke.

“Lastnikom smo julija poslali poročilo o porabi in stroških za toploto,” so pojasnili v SPL. Ker gre za storitev, ki ni vključena v storitev rednega upravljanja, je bil strošek obračunan avgusta. “Izdelava in distribucija letnega poročila je obveznost, ki temelji na predpisu, zato posebno odločanje lastnikov o tem ni potrebno,” so dodali. Letos bodo na svojem portalu vsem registriranim lastnikom omogočili mesečno preverjanje porabe.

“Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto ne določa, kakšna je cena letnega poročila, prav tako ne, kdo ga plača,” so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Izdelava poročila sicer po njihovih besedah res ni vključena med storitve rednega upravljanja. Glede na naše poizvedovanje pa vsi etažni lastniki pri drugih upravljalcih stavb takega poročila niso ne prejeli ne plačali.

Komentarjev 8
  • hubertfast 10:00 06.november 2012.

    Za tvoj link je rešitev razvidna v teh kratkih stavkih, ki opisujejo tvojo merilno napravo:The heat cost allocator E-ITN 30 uses the two-sensor measuring principle. One sensor measures the temperature of the radiator and the second sensor measures the ...prikaži več temperature of the room. Using this principle, allocator ensures exact measurement of consumption value only when the radiator really emits heat (i.e. it does not measure in the summer).

  • hubertfast 09:53 06.november 2012.

    Čisto vsakega se da okoli prenesti, pomagaj si s kolegom, ki obvlada fiziko, pa ti bo vse jasno.

  • Teja Zabret 21:01 05.november 2012.

    samo pritožbe je potrebno pisat nevem kaj mi slovenci še čakamo kar se pa zdaj dogaja ni podobno nobeni stvari potrebno raferendum da ta vlada takoj odstopi