Slovenija
6430 ogledov

"Moralo bi se zgoditi nekaj zelo resnega, da bi njemu uspelo"

soočenje Anže Petkovšek Soočenje kandidatov za predsednika republike na TV Slovenija.
Kampanja pred predsedniškimi volitvami se je prevesila v drugo polovico in prinesla upad aktivnosti predsedniških kandidatov na terenu. V soju žarometov so zdaj soočenja.

Po drugem tednu kampanje je zdaj jasno, da se bo na volitvah 23. oktobra za najvišjo funkcijo v državi potegovalo sedem kandidatov. Državna volilna komisija (DVK) je v torek opravila tudi žreb, s katerim je določila vrstni red kandidatov, kot bodo zapisani na volilnih lističih. 

Še pred žrebom pa je za presenečenje v prvem delu predsedniške kampanje poskrbel glasbenik Gregor Bezenšek, ki je tik pred zdajci izstopil iz predsedniške tekme. V ponedeljek se je namreč iztekel rok, do katerega so lahko kandidati za predsednika republike, ki jih je DVK sicer že potrdila, umaknili soglasje h kandidaturi.

Kandidati kampanjo s terena preselili na soočenja

Preostali kandidati nadaljujejo boj za mesto na čelu države. V tem tednu so aktivnosti na terenu nekoliko zmanjšali, kar so pred drugim tednom kampanje v izjavah za STA tudi napovedali, in se posvetili predstavljanju svojih stališč na prvih soočenjih.

soočenje | Avtor: Anže Petkovšek Soočenje kandidatov za predsednika republike na TV Slovenija. Anže Petkovšek
Ta so se do zdaj vrtela predvsem okoli pogledov kandidatov na funkcijo predsednika republike in njegovih pristojnostih. Kandidati bi te po večini vsaj na katerem od področij razširili. Velik poudarek je bil namenjen tudi zunanjepolitičnim temam in predstavljanju države na mednarodnem parketu. Soočenja so sicer do zdaj potekala relativno mirno, kandidati pa so nastopili dostojno, spoštljivo, brez obtoževanj ali ostrejše retorike, meni analitik javnega mnenja in direktor agencije Valicon Andraž Zorko.

Kot je po drugem tednu kampanje dejal za STA, so ob tem na prvi pogled soočenja morda nekoliko bolj dolgočasna, a poudarja, da je to "politika, kot je nekoč bila". Ocenjuje pa, da s svojim nastopom ni izstopal nobeden izmed kandidatov. Po njegovih besedah so sicer morda nekateri več pričakovali od Brgleza, morda je koga s svojo odločnostjo, ki pritiče poslancu ali vodji katerega izmed parlamentarnih delovnih teles, presenetil Kordiš.

Medtem je Pirc Musarjeva po njegovem mnenju nastopila v skladu s pričakovanji. V nasprotju s kandidati, ki so v preteklosti že opravljali različne politične funkcije, ima nekoliko manj prednosti, saj ji navkljub temu, da je javna osebnost, manjka politične kilometrine, pojasnjuje Zorko. Senčarjeva pa je, kot doslej širšemu delu javnosti manj poznana, po njegovih besedah novost.

Zorko: Če ne bo večjih preobratov, pretendenta za Pahorjevega naslednika jasna

Soočenja bodo, kot napovedujejo v volilnih štabih predsedniških kandidatov, kandidate okupirala tudi v še preostalih dneh kampanje. Po pričakovanjih bodo sicer kandidati svoje kampanje sklenili z večjimi dogodki, Janez Cigler Kralj denimo na volilnem kongresu matične NSi v prihodnjem tednu, a v ospredju bodo vendarle soočenja predsedniških kandidatov o stališčih glede pomembnejših tem.

soočenje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zorko ob tem poudarja, da bodo soočenja ključna predvsem zato, ker je uradna kampanja omejena na nekaj tednov v jeseni. Nekateri kandidati so bili sicer na terenu aktivni že prej, a v poletnem času, ko med volivci ni bilo toliko zanimanja za politiko.

Zanemarljivo ni niti dejstvo, da je bila na zadnjih trojih predsedniških volitvah volilna udeležba nekoliko nižja, udeležijo se jih najbolj zvesti volivci, večinoma starejši, ki pa v večji meri spremljajo predsedniška soočenja, opozarja Zorko.

Kljub temu pa meni, da so favoriti v dosedanji predsedniški tekmi jasni. Če se v naslednjem tednu ne bo nič bistvenega spremenilo in ne bomo priča kakšnemu večjemu preobratu, pa bo po njegovih besedah jasno, kdo sta glavna pretendenta za naslednika Boruta Pahorja in tudi najverjetnejša udeleženca drugega kroga predsedniških volitev. Torej, Nataša Pirc Musar in Anže Logar, Milan Brglez pa je po njegovi oceni "dovolj blizu, da mu lahko uspe ta veliki met". "A moralo bi se zgoditi nekaj zelo resnega, da bi njemu uspel preboj v drugi krog na račun enega ali drugega favorita," dodaja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.