Slovenija
38 ogledov

Morda je šlo celo za davčno utajo

Stanka Setnikar Cankar Anže Petkovšek
Pri izplačili honorarjev ministrici za šolstvo Stanki Setnikar Cankar in njenim kolegom je šlo morda tudi za davčno utajo.

Če so bila izplačila po avtorski pogodbi po ekonomski vsebini plačila za delo v okviru pogodbe o zaposlitvi, bi morali od njih plačati tudi vse prispevke kot od plače. 

Za ponazoritev, čistilka, ki bi ob službi za delodajalca še pisala članke za spletno stran, bi bila za to upravičeno plačana po avtorski pogodbi, medtem ko bi davčni strokovnjak, ki bi ga popoldan podjetje, v katerem je zaposlen, poslalo predavat o davkih, to najbrž moral opraviti v okviru pogodbe o zaposlitvi. 

Lahko gre za prikrite posle

"Če se pri nadzoru izplačil avtorskih honorarjev ugotovi, da gre za prikrite posle, torej da plačilo po ekonomski vsebini predstavlja plačilo za delo v okviru pogodbe o zaposlitvi, in da bi dejansko moralo biti izplačano v okviru plačila po pogodbi o zaposlitvi, torej kot plača ali drug prejemek iz delovnega razmerja, se lahko v postopku davčnega nadzora naložijo vsi prispevki za socialno varnost iz delovnega razmerja,“ pravijo na finančni upravi, a opozarjajo, da lahko to za konkreten primer ugotovljajo šele v postopku nadzora. 

"Avtorski honorar, ki ga na primer profesor prejme od svojega delodajalca izven plačila za delo po redni pogodbi o zaposlitvi, je obdavčen kot dohodek iz delovnega razmerja in je obdavčen z dohodnino, ne všteva pa se v osnovo za obvezne prispevke za socialno varnost, ki se plačujejo od plačila za delo po pogodbi o zaposlitvi,“ pojasnjujejo na finančni upravi in dodajajo, da se od avtorskih honorarjev pri delodajalcu plačujejo prispevki kot od dohodka iz drugega pravnega razmerja: prispevek zavarovanca po stopnji 6,36 odstotka za zdravstvo, 8,85 odstotka prispeveka delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter 0,53 odstotka za poškodbe pri delu. 

Včasih na avtorsko le dohodnina, nič prispevkov

Pred obremenitvijo avtorskih pogodb s prispevki v začetku leta 2013 se je od avtorske pogodbe plačevala le akontacija dohodnine. 

Ministrica Stanka Setnikar Cankar je predavanja in drugo delo po avtorski pogodbi pojasnjevala predvsem s prepovedjo zaposlovanja v javnem sektorju, a je večino prihodkov od fakultete, ki jo je nekaj časa tudi vodila, prejela v času pred Zujfom.

Komentarjev 1
  • dragec 14:39 10.marec 2015.

    ,To delajo vsi visokošolski predavatelji (največ prav na ekonomski fakulteti), člani upravnih in nadzornih odborov....sejah občinskih svetov, predavanja na privatnih faksih.....SAMO ZDAJ JE PRIŠLO V JAVNOST...