Slovenija
20 ogledov

Morda le zamuda

Ljubljanska tržnica ni več kulturni spomenik državnega pomena. Žurnal24 main
Kljub temu, da je kulturni minister Vasko Simoniti Plečnikovo tržnico razglasil za spomenik državnega pomena, lahko nov minister odlok prekliče.

Zaradi začasne razglasitve Plečnikovih tržnic za spomenik državnega pomena je lahko gradnja Mesarskega mostu, prizidka k Mahrovi hiši in garažne hiše pod Vodnikovim trgom prestavljena za najmanj en mesec in za zdaj za največ eno leto. Iz Upravne enote Ljubljana Center so sporočili, da Mestna občina Ljubljana še ni vložila vloge za gradbeno dovoljenje za gradnjo Mesarskega mostu. Ta je bila napovedana za letos, most pa bi moral biti, da bi lahko med gradnjo garažne hiše tržnica delovala, zgrajen najprej. Na MOL včeraj niso odgovorili, ali bodo nadaljevali priprave na gradnjo, niti jim ni uspelo odgovoriti na druga vprašanja.

Odločal bo novi minister

Kot je pojasnil direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Robert Peskar, lahko novi minister zaščito prekliče po istem postopku, kot je bila sprejeta. Miro Cerar, sodelavec državnega zbora za ustavna vprašanja, je pojasnil, da bo lahko novi minister odločal, takoj ko bo imenovan: "V najkrajši različici je to v dveh do treh tednih, v najslabši pa dva meseca ali več." Po zakonu o varstvu kulturne dediščine bi moral zavod ob začasni razglasitvi začeti pripravo predloga za stalno razglasitev, sicer zaščita po enem letu neha veljati. "To lahko naredimo, vendar pa lahko v tem primeru tudi spremenimo varstveni režim," je pojasnil Peskar.

Meni, da je novi varstveni režim prestrog in se strinja z mnenjem ljubljanske območne enote, da tako strogo varovanje Vodnikovega trga, pod katerim naj bi zrasla garažna hiša, ni potrebno. "Če bi vse varovali tako strogo, v Sloveniji ne bi bilo v zadnjih dvajsetih letih nič zgrajenega, še posebej ne avtocesta," je poudaril. Vizualno gradnja pod trgom ne bi bila moteča. "Seveda v primeru, da bi se ohranile pohodne površine in da se najdbe prezentira v tlaku. Edini viden poseg bi bil uvoz v garažo," je dodal. O odloku začasne razglasitve, ki ga je izdal minister za kulturo Vasko Simoniti, ZVKDS ni bil obveščen, je potrdil Peskar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.