Slovenija
13490 ogledov

Morda tudi vi prodajate te maske, pa tega sploh ne veste

Maska shopland.si slika zaslona
Pred časom sem na naslovu uredništva opazil elektronsko pošto, v kateri nas je Alojzija Zalaznik obvestila, da jim je uspelo pridobiti "kvalitetne zaščitne maske za osebno uporabo po najnižji možni ceni v dani situaciji".

Osebe ne poznam, ima pa enak priimek kot jaz, zato je sporočilo pritegnilo mojo pozornost. Nekaj dni potem me je več ljudi obvestilo, da sem jim jaz poslal enako reklamo. Seveda je bila pošta prilagojena tako, da je zgolj ustvarjala vtis, da sem jo poslal jaz, pošiljatelj je bil Janez Zalaznik <janez@zalaznik.xyz>.

Pri informacijski pooblaščenki so nam povedali, da so zaradi takšnih reklam prejeli več prijav in pritožb. "V primeru takšnega pošiljanja elektronske pošte gre v prvi vrsti za kršitev določb 158. člena Zakona o elektronskih komunikacijah," pravijo, zato so vse prijave in pritožbe posredovali agenciji za elektronske komunikacije in storitve (Akos), saj je ta pristojna za nadzor.

Peti odstavek omenjenega člena pravi, da je prepovedano pošiljanje elektronske pošte za namene neposrednega trženja tako, da se skrije ali prikrije identiteta pošiljatelja, v imenu katerega se sporočilo pošilja, in brez veljavnega naslova, na katerega lahko prejemnik pošlje zahtevo za prenehanje pošiljanja takih sporočil.

Prejete prijave nakazujejo, da bi lahko šlo za nezakonito pridobivanje in obdelavo osebnih podatkov, zato so tudi pri informacijski pooblaščenki uvedli inšpekcijski postopek, ki pa je še v teku.

Moje ime naj bi bilo pogosta kombinacija. Šest nas je.

"Ne strinjam se s tem da gre za zlorabo osebnih podatkov, saj je kombinacija imena Janez Zalaznik zelo pogosta kombinacija," mi je odgovoril Marko Kastelic iz spletne trgovine Shopland. Po podatkih statističnega urada nas je s tem imenom in priimkom v Sloveniji le šest, torej ne gre za zelo pogosto kombinacijo.

"Tovrstno oglaševanje pa izvaja nekdo iz aff. sistema, tako da mi direktno nismo pošiljatelji nobenih emailov," nam je še odgovoril Kastelic. (Aff. najbrž pomeni affiliate, šlo bi lahko za tako imenovano partnersko trženje, ko bi partner za provizijo tržil izdelke spletne trgovine.)

Če na primer pošilja podjetje iz Bosne, ima Akos zvezane roke

"Po zakonu je kršitelj pošiljatelj, ki uporablja e-naslove fizičnih oseb za namene neposrednega tržena brez predhodnega soglasja prejemnikov. Če ne bo možno dokazati, da je pošiljatelj trgovina, ki se jo reklama, se zoper trgovino ne bo mogel voditi postopek prekrška. Prav tako agencija, zaradi krajevne pristojnosti, ne bo mogla ukrepati, če se bo ugotovilo, da je pošiljatelj družba, ki nima sedeža v Republiki Sloveniji," so nam povedali na Akosu.

V zvezi s to elektronsko pošto so prejeli že več prijav, v več primerih ne gre za kršitve, saj gre za pošiljanje na elektronske naslove pravnih oseb. "Postopek se bo formalno začel s pozivom za izjasnitev po združitvi prijav v eno zadevo," pravijo, a opozarjajo, da roki v času trajanja ukrepov zaradi epidemije ne tečejo, kar pomeni, da se podjetju o domnevnih kršitvah do konca epidemije ne bo treba izreči. Za male gospodarske družbe je kazen, če bi bila kršitev dokazana, od 200 do 1000 evrov, za odgovorno osebo pa od 100 do 500 evrov. V primeru steka prekrškov (serije prekrškov) je globa lahko višja.

Tržni inšpektorji preverjajo zavajajoče oglaševanje in cene

Več prijav zoper spletno stran zaradi ponudbe zaščitnih mask je prejel tudi tržni inšpektorat, ki je v zvezi s trgovino shopland.si objavil tudi opozorilo. "Iz spletne strani https://shopland.si/ in iz splošnih pogojev poslovanja, ki se nahajajo na spletni strani, sicer izhaja, da z njo upravlja podjetje Shopland Project Ltd., Office 32, 19-21 CrawfordvStreet, London, W1H 1PJ, Združeno kraljestvo. Vendar pa je istočasno navedeno, da se plačilo opravi na račun podjetja iz Slovenije in da je v primeru potrošnikovega odstopa od pogodbe pooblaščeno podjetje v Sloveniji za prevzem blaga – to je podjetje Leoper, prodaja in oglaševanje, d.o.o., Ulica 28. maja 55, 1000 Ljubljana. Na podlagi navedenega je uveden postopek zoper podjetje Leoper d.o.o., in sicer v zvezi s cenami zaščitne opreme in v zvezi z zavajajočim oglaševanjem," so nam pojasnili. Postopek je še v teku.

Podjetja Shopland Project v britanskem poslovnem registru sicer nismo našli. 

Lastnik in direktor živi v Bosni

Lastnik in direktor podjetja lani julija ustanovljenega podjetja Leoper je Redžo Vilić, ki ima stalno bivališče blizu Cazina v Bosni in Hercegovini, naslova Googlovi zemljevidi ne najdejo. 

Podjetje je ustanovil Fadil Perviz, prokurist podjetja pa je bil pred prodajo nekaj časa Manuel Perviz, ki je bil zaradi prodaje vinjet po polovični ceni zaradi goljufije obsojen na delo v družbeno korist. Ljudje so klicali na 090 in bili na čakanju, njihovega naročila pa ni prevzel nihče.

Perviz trdi, da je v podjetju Leoper le zaposlen in da skrbi za prodajo, elektronsko pošto z reklamami pa po njegovih besedah pošilja podjetje iz Srbije, ki dobi delež od prodaje.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • desyncx 17:34 09.april 2020.

    Žalostno je to, da se hoče nekdo okoriščati v času krize. Vsak od nas lahko naroči maske prek AliExpress ali preko alibabe če bi kdo preko firme naroceval. Mi smo jih že narocevali in donirali 3 domovom za ostarele.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 08:40 09.april 2020.

    ZEKom-1 [ https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2012-01-4315/zakon-o-elektronskih-komunikacijah-zekom-1/#158.%C2%A0člen ], ZEPT [ https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/73791/#6.%C2%A0člen ], ZVOP-1UPB1 [ https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina?urlid=200794&stevilka=4690#72.%C2%A0člen ]

  • ode 07:44 09.april 2020.

    Potem ne potrebujemo AKOS-a, ki ima zvezane roke, državni denar pa vseeno golta.