Slovenija
43 ogledov

Morilec policista na Ižanski cesti še vedno v komi

nesreča Saša Despot
V soboto sta minila dva tedna od dogodka, ki je pretresel vrste policistov Slovenije: umor policista v službenem avtu. Primer je že na sodišču.

V primeru nerazumnega umora policista na Ižanski cesti pred slabima dvema tednoma je postopek stekel izredno hitro, zadeva je že na sodišču. Kot je znano, so policisti še istega dne, ko je prišlo do dogodka, sporočili, da ga obravnavajo kot umor in poskus umora policista.

Spomnimo; ljubljanski policisti so bili v soboto, 4. julija dopoldne sprva obveščeni o domnevnem “masakru”, ki naj bi se zgodil v stanovanjski hiši na Igu. Glede na to, da je šlo za naslov staršev žene povzročitelja kasnejše nesreče (povzročitelja so večkrat obravnavali zaradi družinskega nasilja), so na območje poslali več policijskih patrulj.

V zasedi je medtem z najetim avtomobilom čakal lažni prijavitelj dogodka, ki se je z vso silo čelno zaletel v dva policista; 33-letni voznik policijskega avta je umrl na mestu nesreče, njegov 26-letni sopotnik je bil lažje poškodovan.

PREBERITE TUDI

Še vedno v komi

V nesreči se je poškodoval tudi povzročitelj nesreče, 44-letni moški, ki so ga policisti v dneh pred usodnim dogodkom večkrat obravnavali zaradi družinskega nasilja, izrekli so mu tudi prepoved približevanja nekdanji partnerki.

Povzročitelja so s hudimi poškodbami izrezali iz avta in ga odpeljali v ljubljanski klinični center. “Povzročitelj je še vedno v komi, zato ga policisti niso mogli zaslišati,” nam je pri tem povedala Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave. Dodala je, da so primer medtem že zaključili in ga predali tožilstvu. 

nesreča | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani je bila zahtevana preiskava zaradi kaznivega dejanja umora in poskusa umora. Predlagana je bila tudi odreditev pripora iz razloga ponovitvene dejavnosti,” so nam odgovorili z državnega tožilstva, ki je zadevo že podalo naprej na sodišče.

Torej zoper obdolženca se vodi primer zaradi umora in poskusa umora, pripor pa mu ni odrejen, saj je še vedno v komi v bolnišnici. 

Alarmantno opozorilo

Dogodek je pretresel vso državo, predvsem pa zaposlene v policiji. Direktor slovenske policije Marjan Fank je pri tem izpostavil, da gre za alarmantno opozorilo in opomin, da je poklic policista izjemno nevaren, tvegan in nepredvidljiv, policist pa nikakor ni javni uslužbenec z zagotovilom, da se bo po službi vrnil domov k svoji družini živ, zdrav in nepoškodovan.

Znova je pozval državo, naj končno ustrezno ovrednoti poklic policista in pri tem opomnik naslovil tudi na državljane: "Razumem, da delo policije ni vedno všečno. Razumem, da poseg v človekove pravice nikoli ni prijeten. A to je naše delo. Policisti in policistke udejanjamo zakone, ki jih sprejema država. Ne izmišljujemo si lastnih pooblastil, ne jemljemo pravice v svoje roke in ne posegamo v občutljivo intimo zasebnega življenja posameznika zato, ker bi si to želeli, temveč zato, ker je naše poslanstvo zaščiti ogrožena življenja! Ne glede na to, ali gre zgolj za nizko denarno kazen ob prekoračitvi hitrosti ali za tako radikalen ukrep, kot je prepoved približevanja ali celo odvzem prostosti, ki najbolj drastično posežeta v človekove temeljne pravice, so v vseh primerih policijski ukrepi namenjeni ohranjanju pravnega reda in varnosti ljudi."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • sintesi 21:24 20.julij 2015.

    u redu, pišete o tej tragični nesreči kot da je edina. Še danes pa ne vemo kdo je umoril kolesarja (Bojana Udoviča) in kolesarko. Bo tudi ta pijani 24letnik obsojen dvojnega umora? Povzročil je nesrečo, pobegnil in po nekaj kilometrih ...prikaži več divje vožnje zbil dva nedolžna kolesarja. Ravno toliko nedolžna kot sta bila policista!!!!!!!!!

  • Avatar mike1968
    mike1968 09:43 20.julij 2015.

    Upam, da preživi!!!Ob strahopetnem umoru mladega policista viške policijske postaje sem si rekel.............NADALJEVANJE NA:http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/134108/upam-da-prezivi