Slovenija
21 ogledov

Morje poplavlja obalo

Poplavljena obala. Su. K.
Zaradi kombinacija povišanega plimovanja in valovanja bo poplavljeno večje območje obale kot običajno, predvsem na piranskem rtu in ostalih izpostavljenih delih obale.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo, da bo danes povišano plimovanje morja.

"Zaradi močnega južnega vetra vzdolž celotnega Jadrana pričakujemo povišano plimovanje morja tudi danes zvečer med 20. in 24. uro, ko lahko morje preseže višino 315 cm in ponovno poplavi," so zapisali.

Valovanje morja bo izraziteje tudi v noči na četrtek: "Predvsem na piranskem rtu ter ostalih valovom izpostavljenih območjih slovenske obale lahko kombinacija povišanega plimovanja in valovanja poveča obseg običajno poplavljenih območij." Višje plimovanje lahko pričakujemo še v četrtek  zjutraj.

Zaradi snega počasnejše zmanjševanje poplavljenih površin

Z Arsa so še sporočili, da se ostale poplavljene površine po državi zaradi talečega se snega zmanjšujejo počasneje kot običajno.

Poplavljena so območja z vsakoletnimi poplavami ob reki Krki, na Ljubljanskem Barju ter na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa.

Dež se bo okrepil

Danes  proti večeru bo v zahodnih krajih pričelo deževati, v noči na četrtek se bo dež razširil nad vso Slovenijo. V prvih urah četrtka bodo na Primorskem možne tudi nevihte. Meja sneženja bo med 1000 (severna Slovenija) in 1600 metri nadmorske višine, pravi napoved Arsa.

Jutri sredi dneva bo dež v osrednji in vzhodni Sloveniji večinoma ponehal,  predvsem v hribih zahodne Slovenije pa bo tudi popoldne občasno še rahlo deževalo. Temperature se bodo danes in jutri čez dan gibale med 4 in 11 stopinjami Celzija, ob morju bo jutri do 15 stopinj Celzija.

V petek nas bo prešla naslednja vremenska fronta, prehodno bodo krajevne padavine v večjem delu države.

V četrtek bo zapihala burja

V sredo zvečer in v prvi polovici noči bo ob morju pihal okrepljen jugo, v noči na četrtek pa v Vipavski dolini zmerna, v prvih urah četrtka za krajši čas močna burja.

Količina padavin predvidoma ne bo presegla opozorilnega praga, glede na razmočenost terena in taljenje snežne odeje pa posredujemo podatke o količini padavin.

Od srede zvečer do četrtka zvečer bo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji padlo od 30 do 60 litrov dežja na kvadratni meter, drugod od 15 do 30. Predvidena količina padavin v naslednjih 24 urah (od četrtka zvečer do petka zvečer) je v večjem delu Slovenije od 5 do 20 litrov na
kvadratni meter.

V četrtek v drugi polovici noči lahko burja v Vipavski dolini in na Goriškem za krajši čas preseže hitrost 100 kilometrov na uro. Jugo bo na obali pihal s hitrostjo do 80 kilometrov na uro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.