Slovenija
439 ogledov

Mormoni so jo zmedli

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni Saša Despot
Inšpektorica. Tudi po nadzoru se ne more odločiti, ali so mormoni delali na črno.

Tržna inšpektorica je opravila nadzor pri Cerkvi Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, potem ko smo julija v Žurnalu24 poročali, da mormoni poučujejo angleščino, čeprav za to niso registrirani. A inšpektorica se tudi po opravljenem nadzoru ne more odločiti, ali mormoni s tem, ko organizirajo tečaje angleščine, opravljajo delo na črno ali ne.

Po pomoč k ministru

Inšpekcijski postopek prav zaradi te dileme še vedno ni zaključen, so sporočili z inšpektorata.

“Pri pregledu je bilo ugotovljeno, da so predstavniki Cerkve izvajali tečaje angleškega jezika brezplačno in v duhu spodbujanja k služenju in pomoči drugim, nudenja svojega znanja tako članom kot nečlanom Cerkve. Ker se je postavilo vprašanje, ali gre v konkretnem primeru dejansko za delo na črno, smo za stališče zaprosili ministrstvo za delo,” pravijo na inšpektoratu, kjer se jim ne zdi nič nenavadnega, da “se glede na množico predpisov pojavijo določena vprašanja”. Na ministrstvu za delo se o primeru še niso izrekli.

“Tečaji le neroden izraz”

Inšpektorat je za pomoč zaprosil tudi direktorja urada za verske skupnosti Aleša Guliča, ki je znova poudaril, da verske skupnosti komercialnih dejavnosti ne smejo opravljati.

“To sploh niso tečaji angleščine. Gre za neroden izraz, ki ga uporabljajo ameriški misionarji v Sloveniji. Našim članom in vsem zainteresiranim omogočamo učenje konverzacije v angleščini. Ne izdajamo nobenih licenc in certifikatov,” pa prepričuje Matjaž Juhart, predsednik slovenskega okrožja Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni. Dodaja, da je “vse skupaj brezplačno in tudi ena oblika, kjer se lahko ljudje seznanijo z evangelijem Jezusa Kristusa”.

Po Juhartovih besedah so organiziranje tečajev prekinili, vse dokler ne bo inšpektorica z odločbo ugotovila, ali je njihovo poučevanje angleščine sporno ali ne.

Komentarjev 3
  • Alen Pajić 15:23 11.september 2011.

    Sprašujem se ali je to Slovenija ali Slovenistan ? Glede na to, katera stranka nam (še) vlada se sploh ne čudim, da so se spravili na nič "krive" verske skupnosti, da nebo pomote, sam sem zagrižen agnostik, vendar o mormonih ...prikaži več imam izredno pozitivno mnenje, saj z razliko od nekaterih (predvsem jehovcev) ne vsiljujejo svoje vere, temveč s svojim obstojem prispevajo kaj koristnega javnosti. in potem se najdejo razni (kao) inšpektorji, ki namesto, da bi svoj čas posvetili nezaščitenim delavcem na gradbiščih in drugje, plačilni nedisciplini, realnemu delu na črno.... energijo zapravljajo na napačnih mestih.Po eni strani od prebivalcev zahtevajo nevemkaka znanja, to da je znanje angleščine nujno je tak dejstvo, po drugi strani pa onemogočajo brezplačno izobraževanje.Evropska unija ? ne tovariši, to je Slovenistan!

  • principiumnovum 09:30 11.september 2011.

    Ne me jebat! A za takšne stvari imamo mi inšpekcijske službe?

  • Niko_K_ 09:16 11.september 2011.

    Pa dajte no. Zakaj bi dajali kazen za kaj takšnega. Sicer sam se nisem tega udeležil, mi je pa znano, da so včasih računali 500 tolarjev (cca 2€), toliko, da si si lahko prostor plačal in potem so imeli 2-3 ...prikaži več ure konversacije ostalo dalje pa versko prepričevanje. Ko bo zakon obdavčil tudi versko prepričevanje, pa naj jih kaznujejo...