Slovenija
33 ogledov

MORS zaradi suma korupcije prijavili komisiji

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Obrambno ministrstvo je na spletni strani za štiri dni objavilo razpis za prodajo določenih nepremičnin. Sindikat jih je zaradi suma korupcije prijavil protikorupcijski komisiji in Računskemu sodišču. Pravijo: "Rok, ki je tako kratek, je bil namenjen nekomu."

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije (MORS) je na spletni strani objavilo razpis za prodajo določenih nepremičnin, ki je bil aktualen le dva delovna dneva. Objavili so ga 16. decembra, rok za oddajo ponudb pa je bil 20. december. Ker je bil znotraj tega roka tudi konec tedna, sta bila dejansko na razpolago za ogled nepremičnin in pripravo ponudbe (skupaj z bančnimi garancijami) zgolj dva dneva.

Sindikat sumi na korupcijo

Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je zato ministrstvo prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije in Računskemu sodišču. V prijavi je predsednik Gvido Novak zapisal, da "obstajajo utemeljeni razlogi za sum koruptivnega delovanja državnega organa ministrstva za obrambo s tem, da so roki za oddajo ponudb na javnem zbiranju ponudb za prodajo nepremičnine nenormalno kratki".

MORS: Vse je v uradnem listu

Na Morsu so nam pojasnili, da so vse tovrstne objave objavljene v Uradnem listu Republike Slovenije (URLS), ta objava pa je bila v ULRS objavljena 18 dni pred odpiranjem ponudb. "Tako si je bilo možno nepremičnino pravočasno ogledati in se o njej informirati. Res pa je, da je bila objava na spletnih straneh Ministrstva za obrambo objavljena nekoliko pozneje," priznavajo.
Sindikat je drugačnega mnenja. Novak ocenjuje, da je v tako kratkem času in ob določenih terminih za ogled nepremičnin nemogoče sodelovati pri odkupu službenih stanovanj, saj si pripadnik SV tako kmalu težko uredi dolgoročni kredit na banki.

 

"Rok je bil nekomu pisan na kožo"

Pravnik SVS Črt Jereb Skrt dodaja: "Sem mnenja, da je rok, ki je tako kratek, namenjen nekomu (kdo je ta nekdo, ne vem in se mi niti ne sanja). Ta nekdo pa ni vsa zainteresirana javnost, temveč je to lahko kupec, ki je vnaprej vedel za prodajo ter se na to tudi primerno pripravil (kredita, bančne garancije ali poroka ne dobiš čez vikend). To so zgolj moje domneve na ravni pravnega standarda razlogov za sum, da se izvaja koruptivno dejanje pri prodaji državnega premoženja."

Negospodarno ravnanje

Opozarja še na negospodarno ravnanje Morsa s stanovanji ter na to, da jih je veliko nenaseljenih. "Ob tem, da ima restriktivno politiko naseljevanja (prednost ima častnik, čeprav sam, kot družina vojaka), iz stanovanj MORS izseljuje najemnike, ki jim ni bila podaljšana pogodba o zaposlitvi, čeprav ti najemniki redno plačujejo svoje obveznosti. Pri tem nastajajo stroški za nenaseljeno stanovanje, ki je lahko neizkoriščeno tudi več let. Gospodarneje bi bilo ohraniti najemno razmerje in izseliti najemnike samo v primeru, da stanovanja MORS resnično potrebuje za zaposlene," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.