Slovenija
24 ogledov

Motijo, ker gori premalo lučk

Svetlobni prometni znaki opozarjajo na nevarne ovinke, omejitve hitrosti in zast Žurnal24 main
Znaki. Na ljubljanskih cestah bodo postavili nove, vredne slabih 130 tisočakov.

Na ljubljanskem obroču bo voznike obveščalo 30 novih svetlobnih prometnih znakov. “Zaradi starosti in pretečene življenjske dobe materiala obstoječi znaki vsebujejo preveč nedelujočih LED-diod, zato vsebina znaka ni več razločna,” je razložil Marjan Koler iz Darsove službe za komuniciranje.

Znaki so v paru
Sestava. Svetlobni prometni znaki so izdelani iz visokosvetlečih LED-diod rdeče in bele barve, prikazujejo pa dve vsebini ali več, je dejal Koler. Znaki vedno stojijo v paru, vključujejo pa jih z vgrajenim radarjem.

Na nevarnih odsekih
Eden od vzrokov za zamenjavo je ta, da se obstoječi znaki ne prilagajajo trenutnim svetlobnim razmeram. “Zato so predvsem ponoči lahko tudi moteči,” je povedal Koler.

Takšne znake po Kolerjevih besedah postavljajo na odsekih, ki so nevarni ter niso opremljeni s sistemi za nadzor in vodenje prometa.

“Dars nenehno analizira stanje prometne varnosti na avtocestah in hitrih cestah, in če se pojavi potreba po tej vrsti znakov, jih tudi postavi,” je dodal. Po njegovem mnenju so pri opozarjanju učinkoviti.

Znake bo zamenjalo podjetje Lea, ki ga je Dars izbral z javnim naročilom. Dobili so še tri druge ponudbe, vrednost naročila pa je slabih 130 tisoč evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.