Slovenija
72 ogledov

Motijo mir, a nihče ne more ukrepati

(Foto: arhiv Zurnal24.si) Žurnal24 main
Izkušnja bralke. Že več mesecev jo neznani klicatelj nadleguje s klici ob vseh možnih urah. A ker pri tem ne grozi, policija oziroma operater ne moreta ukrepati.

Ko nimate miru niti zjutraj niti ob polnoči
"Na domačo telefonsko številko prejemamo klice z neznane številke, in sicer tako v dopoldanskih urah kot ob 23h, polnoči ... Ko dvignemo telefon, se na drugi strani nihče ne oglasi. Pred leti smo imeli podobno izkušnjo, ko so nam vlomili – očitno je takrat klicatelj preverjal, ali smo doma. Na Telemachu so nam zdaj rekli, da brez sodnega naloga ne morejo izdati podatkov o klicatelju." To je izkušnja naše bralke, ki nadlegovanje neznanega klicatelja prenaša že več mesecev.

Da se tovrstni klici štejejo za vznemirjanje in motenje miru posameznika ali celotne družine, priznavajo tudi na policiji in dodajajo, da gre glede na opis resnično lahko za "preverjanje, ali je kdo doma, in neke predpriprave na kaznivo dejanje velike tatvine (vloma), vendar s samo s tem ni potrjen sum, da je v ozadju dejansko ta namen in da bi na podlagi teh dejanj lahko policija začela ukrepe za identificiranje klicatelja."

Bi operater lahko pomagal?
Zanimivo, bralki je operater zavrnil možnost kakršnekoli pomoči, na policiji pa pravijo, da ima oškodovanec v takem primeru možnost "kontaktirati operaterja, ki na primeren način vzpostavi stik z uporabnikom kličoče številke (govorimo o zlonamernem klicu in zlorabi omrežja) in ga na kršitve opozori". Če klicatelj ne preneha klicati, ima operater možnost izklopa telefonske številke iz omrežja; če pa kličoča številka in številka klicanega nista v istem omrežju, o tem matični operater obvesti operaterja kličočega, ki lahko izvede zgoraj opisani postopek, dodajajo na policiji.

Policija preiskavo začne, če ima dokaze, da gre za sum storitve kaznivega dejanja. "O obstoju elementov kaznivega dejanja lahko govorimo, ko se v povezavi s klici pojavijo še druge okoliščine, ki bi kazale na to, da se dejansko nekdo pripravlja na izvršitev konkretnega kaznivega dejanja."

Naj dodamo, da je po zakonu o varstvu javnega reda in miru predpisana globa za osebo, ki med 22. in 6. uro moti mir ali počitek ljudi s hrupom, a tudi tu je treba dokazati, da je imela oseba "namen se vesti na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način ali oškodovanca zasledovati in s takšnim vedenjem pri njem povzročiti občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu". Navedeno pomeni, da vas torej lahko ljudje kličejo ob vseh možnih urah, a če pri tem ne izrekajo neposrednih groženj, ne morete storiti nič drugega kot izklopiti telefon ali pa preprosto zamenjati številko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.