Slovenija
86 ogledov

Motivirajo jih z grožnjami

ljubljana 12.02.10, informativni dan, ekonomska fakulteta, bodoci studenti, stud Anže Petkovšek
Študente obvestili, da jim bodo skrajšali absolventski staž.

"Na fakulteti so sklicali sestanek, na katerem so študentom povedali, da na drugi stopnji absolvent ne bo trajal 12, ampak le šest mesecev," so ogorčeni študenti ljubljanske fakultete za strojništvo. Tamkajšnji tajnik Tone Češnovar pravi, da na sestanku ni bil navzoč nihče iz strokovnih služb: "Ne morem zanikati, da je morda kakšen profesor hotel študente spodbuditi, naj hitreje diplomirajo in ne trošijo javnih sredstev." Dodaja, da upoštevajo zakon in da bodo študenti upravičeni do 12 mesecev dodatnega leta po zaključku zadnjega semestra.

Nihče ga še ni dobil

Študenti pojasnjujejo, da so jim na sestanku skrajšanje utemeljevali z dejstvom, da imajo v zadnjem letniku magistrskega študija le dva izpita v prvem delu študijskega leta, zato imajo že v zadnjem letniku čas za pripravo na magisterij. Češnovar odgovarja, da je bil študijski program druge stopnje Strojništvo prenovljen pred dvema letoma, zato imajo vpisane le študente v prvem in drugem letniku. "V tako imenovani absolventski staž študentov še nismo vpisovali," pravi. Dodaja, da je na njihovi fakulteti podaljšanje statusa za 12 mesecev ob vložitvi vloge avtomatsko.

Leto ima 12, ne 6 mesecev

Po novem lahko študenti enkrat na posamezni stopnji študija koristijo dodatno leto. To je lahko namenjeno prepisu, ponavljanju ali temu, kar so nekoč poznali kot absolventski staž po koncu zadnjega semestra, ki je namenjen pisanju diplome ali opravljanja morebitnih preostalih izpitov iz zadnjega letnika. Na Študentski organizaciji Slovenije (Šos) opozarjajo, da mora to leto skladno z zakonom trajati 12 mesecev, zato se jim zdi, da bi bilo skrajšanje dodatnega leta "neutemeljen ukrep".

Trikrat dodatno leto

Študenti drugih fakultet sicer opozarjajo, da so pogosto negotovi, ali lahko dodatno leto uveljavljajo na vsaki izmed treh stopenj študija. "Vsaka študijska stopnja je svoj študij, torej ločena zaključena celota, vključno z vsemi pravicami in dolžnostmi," pravijo na Šosu.

Komentarjev 3
  • becar 11:09 13.maj 2013.

    A še kar s Fortranom morijo, ki se ga že 20 let nikjer ne uporablja?

  • mijaliza 10:09 13.maj 2013.

    aja pa še to res je da sta v zadnjem semestru samo dva predmeta, ampak ta strojni faks ju razpotegne tako da moraš dejansko bit vsak da na faksu in to zaradi 2 predmetov, zapraviš 3 dni v tednu, ko ...prikaži več bi lahko kaj bolj pametnega počel, kot pa hodil v LJ na 1 uro predavanj, v torek na 1 uro vaj, pa spet v sredo na 1 uro predavanj itd...bencin je drag, najemat stanovanje pa še dražje

  • mijaliza 10:05 13.maj 2013.

    žalostno....a to so pa pozabili povedat, da moreš pri vsakem predmetu znat vse na pamet, DOBESEDNO. Od izpeljav, do raznih teorij teoremov itd? Pa da se marsikateri profesor obnaša tako kot da je edini zaposleni, in da se poučuje samo ...prikaži več njegov predmet? Pa na naših faksih pozabijo tudi povedati da je stanje kaotično predvsem ravno na strojnem faksu, v laboratorijih je oh in sploh preme, do katere študent sploh ne more do-stopati, da ne rečem samo da edino prakso ki sem jo doživel je bila ta na srednji strojni šoli, pa še to učijo te predpotopne stvari, ki skoraj da ne obstajajo več, oz. jih nihče ne uporablja saj so tako zastarele da so predpotopne. A si predstavljate da bi še danes delali na računalnikih iz leta 1998....saj z njimi ni nič narobe pa še vedno delajo, samo eno napako imajo nobena programska oprema ne dela več na njih...isto je z strojništvom ene stvari so se tako spremenile, da ko prideš v firmo, ki ima malo bolj konkretno orodje misliš da si že v vesoljski ladji....