Slovenija
10 ogledov

Motoristi, niste imuni na nesreče!

Policijski nadzor motorja Policija
Konec tedna poostren nadzor motoristov - v fokusu prevelika hitrost.

"Statistični podatki govorijo, da je prometna varnost motoristov in mopedistov slabša kot lani,"  je pojasnil Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi

Na slovenskih cestah je letos umrlo že 15 motoristov in mopedistov, v enakem obdobju lani pa 11. Najpogostejši vzrok je bil neprilagojena hitrost: "Motoristi naj prilagodijo hitrost svojim zmožnostim, sposobnostim in razmeram na cesti. Kljub visokim temperaturam naj uporabljajo ustrezna zaščitna sredstva, kot so čelada, motoristična zaščitna oblačila, rokavice in motoristična obutev. Pred in med vožnjo naj ne uživajo alkoholnih pijač, na pot pa naj se venomer odpravijo spočiti." 

Hitrost motoristov pa bo tudi ena od stvari, ki jih bodo policisti pozorneje spremljali v poostrenem nadzoru preko konca tedna. Nadzirali bodo še psihofizično stanje voznikov, izpravnost motorjev in uporabo čelade. Z nadzorom želijo predvsem izboljšati stanje na cestah in kulturo voznikov.

Velika hitrost, hude posledice

"Naj se zavedajo, da niso imuni na prometne nesreče," pa je dejal Leopold Pungerčar, predsednik Zveze motoklubov Slovenije. Tudi on je motoriste opozoril na hitrost – ta zmanjša možnost pravočasne reakcije, zaradi prevelike hitrosti lahko motorist zapelje na nasprotno vozišče ali pa zaide na neutrjeno bankino, ki povzroči padec. Prevelike hitrosti pa pomenijo tudi hujše posledice nesreče, če že pride do nje.

Motor pa mora biti tudi tehnično brezhiben, zlasti pomembne so pnevmatike, ustrezna svetlobna telesa in brezhibno delovanje zavor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.