Slovenija
20 ogledov

Motoristi, pozor, avgusta poostren nadzor

Motoristi
1/9
Saša Despot
Julija je na slovenskih cestah umrlo 14 ljudi, od tega kar devet motoristov, zato policija vse opozarja na previdnost.

"Skrb vzbujajoče je predvsem to, da je letos med smrtnimi žrtvami prometnih nesreč kar 30 odstotkov motoristov," je opozorila Vesna Marinko iz javne agencije za varnost prometa. Letos je bilo 634 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi motoristi, 18 jih je umrlo, od tega devet julija. Najpogostejši razlogi za nesreče so še vedno neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravila prednosti, nenadni premiki z vozilom in nepravilno prehitevanje. "Dostikrat se zgodi, da vozniki osebnih vozil spregledajo motoriste zaradi njihove prevelike hitrosti," je pojasnila Marinkova in dodala, da so vozniki motorjev bolj ranljivi kot vozniki avtomobilov.

Motoristka: Biti moramo dvojno previdni

"Več kot 40 odstotkov prometnih nesreč z motoristi zakrivijo drugi udeleženci v prometu," je dodal Ivan Kapun iz sektorja prometne policije. Napovedal je, da bodo policisti ta mesec več na cestah, tudi zaradi turistične sezone, ko je prometa veliko več. "Ob koncih tedna bomo na cestah, ki jih motoristi pogosteje uporabljajo. V drugi polovici avgusta jih bomo poostreno nadzorovali, pred začetkom novega šolskega leta pa se bomo osredotočili na prehitre voznike."

Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka in motoristka, je iz izkušenj povedala, da vozniki osebnih vozil niso dovolj pozorni na motoriste. "Zato moramo biti mi dvojno previdni. Najprej moramo paziti nase, hkrati pa na voznike osebnih vozil, ki so izrazito neprevidni. Danes zjutraj, ko sem se v službo peljala z motorjem, je kar dvakrat malo manjkalo, pa bi imela prometno nesrečo, ker sta se voznika pogovarjala po mobitelu, mene pa sploh nista opazila."

Veliko več motorjev

Marinkova je izpostavila, da je na cestah vse več motorjev, ker so cenejši kot avtomobili: "V zadnjih petih letih se je število registriranih motornih koles povečalo za skoraj 45 odstotkov. Leta 2007 smo jih imeli 32 tisoč, letos skoraj 50 tisoč."

Dodala je še, da je kljub slabši varnosti prometa junija in julija letos 20 odstotkov manj smrtnih žrtev v prometnih nesrečah v primerjavi z lani. Do danes je umrlo 62 ljudi, lani v enakem obdobju 78.

Komentarjev 1
  • Tupamaros 14:29 03.avgust 2012.

    Vaš komentar je bil odstranjen zaradi neprimerne vsebine. Uredništvo