Slovenija
10 ogledov

Motoristi prejeli blagoslov

Po ocenah organizatorjev je bilo v Mirni Peči med osem in devet tisoč motoristov
1/22
Žurnal24 main
V Trebnjem se je odvilo že 11. tradicionalno srečanje motoristov z blagoslovom motorjev, ki ga je organiziral moto klub Trebnje.

Glavni prireditelj Leopold Pungerčar je ocenil, da se je v Mirni Peči zbralo med osem tisoč in devet tisoč motoristov, skupaj pa preko 10 tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine.

Namen srečanja in blagoslova ni zgolj sestajanje motoristov, poudarja Pungerčar, temveč javnost in motoriste pred začetkom motoristične sezone opozoriti na prometno varnost. Za slednjo meni, da se z vsakim letom izboljšuje, a je še vedno kritična.

Vožnja z motornim kolesom po njegovih besedah ni le način premikanja, temveč tudi enkraten občutek pustolovščine, svobode in sprostitve ter način življenja. S seboj prinaša tudi tveganje, ki ga mora vsak motorist dobro poznati.

"Ni dovolj le kupiti motor in opremo ter opraviti vozniški izpit. Na cesti je potrebno veliko znanja, razsodnosti, strpnosti in discipline ter vozniških izkušenj," je nadaljeval. Motoristi so ena najbolj ogroženih skupin udeležencev v prometu, zato ni nenavadno, da se število udeležencev blagoslova iz leta v leto povečuje, je menil.

V Sloveniji varnost na repu
Statistika prometnih nesreč je pokazala, tako Pungerčar, da je na slovenskih cestah predlani umrlo 53 motoristov, lani pa 46, neodvisna raziskava je hkrati potrdila, da je v Sloveniji njihova varnost na repu. Potrebnih bo še veliko preventivnih dejavnosti in izobraževanja, pripraviti pa bo treba tudi ustrezne varnostne ukrepe za izboljšanje varnosti motoristov.

Med motoristi in ostalimi udeleženci mora potekati sodelovanje, prav tako se morajo medsebojno spoštovati. Motoristi sami se morajo zavedati, da morajo biti na cesti vidni in predvidljivi, poudariti morajo lastno prisotnost na cesti, je povzel Pungerčar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.